Фалшификати заливат пазара за картини у нас

  • 20 октомври 2012 14:33

  • 2028
  • 0
Фалшификати заливат пазара за картини у нас
©

Едно от най-затворените за външни хора общества е това на колекционерите на картини. Още по-малко в светлините на прожекторите застават копистите - авторите на така наречените реплики на известни картини.

Бойко Колев е художник, който първоначално става известен у нас и в чужбина като един от най-добрите български кописти. „Започнах да рисувам копия, за да се науча да рисувам. Цените са въпрос на договорки. Ако срещнеш луд милионер вероятно цената ще е в милиони. Има техники, за състаряване на боята, но това е едно повърхностно състаряване”, казва майсторът, цитиран от БТВ.

Няколко частни галерии в столицата излагат произведения на наши и чужди световноизвестни имена. В Галерията за модерно изкуство списъкът е внушителен - Пикасо, Дал, Шагал, Миро.

„Тези автори представляват интерес за фалшификаторите. Особено на Запад - колкото по-популярен е един автор, толкова е по-интересен. Два са сертификатите - единият е за автентичност, другият - за притежание”, обяснява Диляна Колева.

Лаврен Петров е собственик на галерия, в която се предлагат само наши автори. Той е внук на големия български художник Цанко Лавренов. Според него, основният проблем в момента на пазара са фалшификатите.

У нас по закон две комисии може да се произнасят дали една картина е оригинал, или не. Те са към Националния исторически музей и към Националната художествена галерия.

Според галеристи, експертите, които издават сертификати, трябва да са профилирани по автори, стилове, периоди. Това би могло частично да реши проблема с пазара на фалшификати и да гарантира автентичността на творбите.

Последвайте канала на

2028 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини