Екозащитници: Нона Караджова има обръч от фирми

  • 18 октомври 2012 12:13

  • 2061
  • 1
Екозащитници: Нона Караджова има обръч от фирми
© Булфото

На пресконференция от ПК "Екогласност", Зелената партия и Партия на зелените (обединени в Граждански екологичен обществен съвет – ГЕОС) обявиха, че ще бъдат безкомпромисни към фирмите, които замърсяват околната среда. Те обвиняват Министерството на околната среда и водите, както и кмета на Ямбол Георги Славов, в обвързаност с такива фирми.

Васил Симов от Зелената партия заяви, че в Ямбол предстои да се подпише договор с фирма за рециклиране на отпадъци без конкурс. Фирмата е "Екобулпак", за която природозащитниците твърдят, че попада в "обръча на фирми на Нона Караджова". Еколозите са категорични, че ако договорът бъде подписан, те ще го атакуват в съда.

"Сключвайки договори с Министерството на околната среда, тези фирми си осигуряват доста тлъсти приходи. Дават се пари на любимата фирма на Нона КараджоваНона Караджова Нона Караджова е министър на околната среда и водите в правителството на Бойко - "Икономика 2000", за да се напише написана вече стратегия за опазване на околната среда", добави Симов.

Симов обвини екоминистъра, че покровителства фирмата за добив на цветни метали "Арубис" в Средногорието и в резултат на това населението е "подложено на геноцид". По думите му хората там боледуват често от тежки заболявания, увеличава се броят на децата инвалиди в региона. Той заяви, че ГЕОС разполага с изследвания на 31 майки, чиито деца имат наличие на тежки метали още в пъпната връв.

Започва събирането на подписка за извършване на ОВОС и отнемане на разрешителното на фирмата, съобщи Симов, като посочи, че в противен случай може да се стигне до гражданско неподчинение и блокиране на подбалканския път. От ГЕОС искат оставката на цялото ръководство на Министерството на околната среда и водите. Васил Симов нарече министър Симеон ДянковСимеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е езиковата гимназия в Ловеч. Учи "финансово недоразумение". По думите на екозащитника финансовият министър покрива далавери с близки до правителството фирми.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2061 1

Коментари 1

Добави коментар
Eлена

2012.10.18 | 16:29

1
Браво!

Добави коментар

Свързани видеа

Свързани галерии

Водещи новини