Феликс вече е признавал българската връзка в идеята за скока

  • 17 октомври 2012 13:36

  • 6140
  • 8
Феликс вече е признавал българската връзка в идеята за скока
©

Новината, с която австрийският вестник „Курир” днес разбуни духовете у нас и по света, всъщност не е сензация, а факт, за който самият Феликс Баумгартнер вече е признавал.

Да, той наистина е взаимствал идеята за екстремния скок от „ръба на Космоса” от българина Иван Трифонов. Нашенецът разказа в интервю пред австрийския вестник как е тренирал за подвига много по-рано от Феликс, но в крайна сметка нямал пари да го реализира.

В интервю на самия Феликс Баумгартнер още от 2010 година, той разказва за плановете си по осъществяването на екстремния номер и споделя за срещата си с Иван Трифонов, пише actualno.com.

"Обмислял съм скока множество пъти. За пръв път през 2004 година Иван Трифонов сподели с мен идеите си за такава мисия. Трифонов е въздухоплавател и е обмислял такъв проект отдавна, но вече се чувства твърде стар, за да осъществи мечтата си. После чух за подобна концепция и от Пер Лидстранд, друг въздухоплавател, който е работил с Ричард Брансън по проект за обиколка на света с балон. Двамата смятаха да направят опит да подобрят рекордите на Джозеф Киттингер, но в крайна сметка решиха да не започват такъв важен проект в допълнение към другите им планове. След това срещнах Арт Томпсън, въздухоплавател, дизайнер и експерт по космически изследвания. Именно с него, и разбира се Red Bull, като основен двигател на мисията, започнахме да работим по проекта”, разказва Феликс пред портала pureskydive през 2010-а.

Две години преди осъществяването на мечтания проект, той споделя и своите опасения за мисията.

На въпрос какъв мисли, че ще бъде най-критичния момент, Баумгартнер заявява: „Това, което сме научили от височинни полети в миналото е, че почти всичко, от стартирането до безопасното кацане на Земята може и ще бъде от решаващо значение. Ето защо е толкова важно да си паснем идеално с екипа и да мога да разчитам на тях. Но разбира се, всички осъзнаваме колко критичен характер има тази мисия и колко голяма е опасността. Ние сме нетърпеливи да счупим рекорда и да минем над скоростта на звука, но в същото време искаме да отговорим на всички възможни ситуации, които могат да бъдат посрещнати от бъдещите пилоти и астронавти”.

Преди три дни, на 14.10.2012, Феликс Баумгартнер осъществи мисията и мечтата на множество авантюристи и мечтатели, сред които и Иван Трифонов, за когото в крайна сметка Баумгартнер не отрича, че е бил в основата на идеята за скока.
 

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6140 8

Коментари 8

Добави коментар

2012.10.19 | 09:38

8
македонците се пукат от яд
Онко македонеца

2012.10.17 | 23:42

1
е как, тва не е истина за тях :/ Македония !!! №1 лайна. Смърт за тая мръсна зган.
БГ- пич

2012.10.18 | 00:17

7
Защо, бе, македонците са си готени и добри хора. Кофти са им някои от политиците - те просто искат да се чува нещо и за тях. Е, добре, чува се - и какво от това?Не могат да вземат под мишница света.Ще се усетят, но дали ще е навреме?

2012.10.17 | 23:43

6
Македонците са видяли от съседите си от запад как да се държат........сега се опитват да изкарат, че някакъв българин имал нещо общо...глупости. АВСТРИЕЦ направи скока, другото са балкански комплексарщини.
Тервел

2012.10.17 | 23:43

5
Аре бе TURK къде си ? Помниш ли как на тази новина коментира че българите са лъжели че Феликс имал каквото и да е било общо с Иван Трифонов? Сега като самия той си признава че е така, къде си да ни казва какви сме лъжци и колко сме били долни?
Маке-ви-измислена-дония

2012.10.17 | 23:43

4
Заглавия на македонские вестници след стъпването на американците на Луната: "Месечино, месечино, земльо македонска, ние ке те освободим!"
Маке-ви-измислена-дония

2012.10.17 | 23:42

3
Поради изчерпване на количествата всеки, който желае копие на македонската история вече може да го получи по СМС.
bursuka

2012.10.17 | 23:42

2
Вие не знаете обаче Феликс Баумгартнер е македонец.роден в центъра на скопие,и се казва Феликсче Баумгартнерски,така че македония пак е първа

Добави коментар

Водещи новини