Ползващите торенти купуват 30% повече музика от останалите

  • 16 октомври 2012 19:12

  • 1528
  • 0
Ползващите торенти купуват 30% повече музика от останалите
©

Хората, които използват торенти и други програми за файлов обмен, купуват 30% повече легална музика спрямо останалите. Това показва проучване на American Assembly, публична организация свързана с университета Колумбия в САЩ, съобщава онлайн изданието Torrent Freak.

Проучването е проведено в САЩ и Германия. То е било на базата на телефонно интервю. От него става ясно, че тези, които най-редовно споделят файлове онлайн, всъщност са и най-добрите клиенти на музикалната индустрия, пише dnevnik.bg.

Музикалните колекции на американските ползватели на приложния за файлов обмен са по-големи средно с 37% спрямо архивите на хората, които не използват торенти и други подобни системи. Повечето потребители признават, че по-голямата част от файловете в колекциите им са изтегляни безплатно или копирани от роднини и приятели.

Американците имат средно по 1444 песни в колекциите си. Ползващите програми за файлов обмен са с по-големи колекции, средно по 1979 песни. Около 760 от тях за купени легално.

Архивите на останалите потребители са по-малки - около 1264 песни. Едва 582 от тях са купени. Останалите са копирани от приятели, безплатни или записани от оригинални носители.

Подобна е ситуацията и в Германия. Там обаче, ползвателите на торенти имат значително по-големи колекции – средно по 3917 песни. Около 1034 са закупени, а 2050 са изтеглени безплатно.

Немците, които не ползват файлов обмен, имат доста по-скромни архиви – едва 627 песни, като 376 са закупени. Останалите са записани от носител, приятели или се разпространяват свободно.

И в двете държави се забелязва сходна тенденция. Между 10% и 21% от песните в музикалните колекции на потребителите са изтеглени свободно. Между 34% и 63% от песните са закупени легално, като дяловете варират най-вече по възрастова група.

От American Assembly уточняват, че потребителите на торенти в Германия статистически са много малко и е възможно данните да не отговарят на реалността.

Въпреки това тенденцията е ясна. Потребителите на приложения за обмен на файлове не са мотивирани от безплатното теглене на съдържание. Те се оказват едни от най-редовните купувачи, но правят това след като са се убедили, че харесват дадения продукт достатъчно.

Анализаторите допълват и друг интересен момент. Често хората теглят музиката като заместител на легално закупените от тях CD-та. Още по-популярна практика е записването на физическите албуми в цифров вид, който да е удобен за слушане на всички устройства.

Наблюдава се ръст и на онлайн стрийминга на музика. 29% от хората под 30-годишна възраст слушат по-голямата част от песните си по този начин. Едва 11% обаче имат платени абонаменти.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1528 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини