Доказаха съществуването на скорост, по-голяма от тази на светлината

  • 12 октомври 2012 15:54

  • 7468
  • 4
Доказаха съществуването на скорост, по-голяма от тази на светлината
©

Австралийски математици в  противоречие  с  теорията на Айнщайн доказаха, че движение  със скорости, превишаващи скоростта на светлината, е възможно, пишат от "30 думи".

Според  специалната теория на относителността (СТО) на Айнщайн, никой от “обикновените” обекти не е в състояние да се движи по-бързо от скоростта на светлината. Въпреки това  учените са разработили нова формула, която разширява СТО до стойности, по-високи от скоростта на светлината,  пише The Daily Mail.

Единственият до момента практически резултат е получен в Европейския център за ядрени изследвания (ЦЕРН) в Швейцария. Там  в хода на експерименти със субатомни частици насочвани с лъчи от неутрино,  пристигат на местоназначението си няколко милиардни от секундата по-рано, отколкото ако биха пътували  със скоростта на светлината. Това лято изследователите съобщиха за  техническа грешка. Но австралийските математици Джим Хил и Бари Кокс признават, че  въз основа именно на тези резултати, те започнали научните изследвания.

“Нашият подход е естествено и логично продължение на СТО на Айнщайн и разработка на формули, без да се налага да се използват сложни числа или сложна физика” – казва професор Хил.

“Ние сме математици, а не физици, така че подхождаме към този проблем от теоретична математическа гледна точка” – добавя  Бари Кокс.

Учените не се опитват да обяснят с разработката си с какъв способ може да се постигне и да се превиши скоростта на светлината. Тяхната задача е да разберат как уравнения и формули може да се прилагат по отношение на такива скорости. Въпреки това, Кокс казва, че ако може поне теоретично да се докаже, че по-бързо движение , отколкото скоростта на светлината  по принцип е възможно, това ще промени из основи всичко.

От известното уравнение на Айнщайн E = mc2 (еквивалентност на маса и енергия) следва, че частиците, които притежават маса,  имат толкова повече енергия, колкото по-висока е тяхната скорост. Ускорение до скоростта на светлината на всяка частица, притежаваща  маса, ще изисква безкрайно количество енергия. А в работата на австралийските учени, превишаването на  скоростта на светлината се разглежда като математически възможно и непротиворечащо събитие.

В същото време  професор Джим Хил и д-р Бари Кокс предупредиха, че мечтаещите за подобно пътуването е твърде рано да се радват: засега  не съществуват никакви предпоставки  да се постигнат свръхсветлинни скорости с познатите до момента механизми за транспорт.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
7468 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
o&k

2015.04.08 | 17:22

4
Ако икономиката ни эапочне да се раэвива с такава скорост,може и да го стигнем проклетия эапад!
Алберт

2015.01.28 | 19:03

3
Поредната глупост. Ако прочетете оригиналния материал, ще разберете, че няма нищо такова. Не са доказали, а са предположили. При това подобно предположение има отдавна - т.нар. тахиони, но никой не ги е виждал още. "Новото" предположение е същото, но не изисква имагинерни маси. Но никой не го взима насерио. Камо ли да каже "доказаха". Ей, стига "сензации" бе!

2012.10.19 | 07:24

1
Боре, Бореее, пак ли ти си носителката на жълтата фланелка? Една теория не може да има "стойност"(количествена оценка) пък камо ли "стойността ѝ" да се "разшири до скорости по високи от скоростта на светлината". Единственото нещо по-бързо от светлината е твоята глупост.
?

2015.01.28 | 19:03

2
Има скорост по-голяма от тази на светлината,но идиотите нищо не доказаха с тази простотия,която са написали.

Добави коментар

Водещи новини