Харесайте facebook страницата ни

Криза при диализното лечение

Липсват адекватно финансиране, лекари и медицински сестри за качествено диализно лечение. Това е констатация от одит, извършен от Сметната палата за периода 1 януари 2009 г. до 30 юни 2011 година, съобщиха от институцията.

Броят на пациентите на диализа е нараснал от 2 778 през 2009 г. на 3 129 през 2011 г., което е увеличение с 13 на сто, съобщи БТВ. В същото време медицинският персонал, който извършва лечението, намалява поради непривлекателността на този вид дейност и недоброто заплащане.

Средната стойност за извършена диализна процедура, определена през 2005 г., не е променяна до края на 2011, въпреки отчетената инфлация, което създава риск от недостиг на средства за финансиране на тази дейност.

В здравното министерство липсва информация, с която да се обоснове средната стойност на диализната процедура. Отчетените разходи от лечебните заведения са в по-големи размери от предоставената им субсидия, са констатирали още одиторите. Само в две от проверените шест лечебни заведения са осигурени всички помещения и условия, които отговарят на изискванията на медицинския стандарт за качествено лечение.

Отговорност за решенията през одитирания период носят бившите министри на здравеопазването Евгений Желев, Божидар Нанев, Анна-Мария Борисова и Стефан Константинов, посочват от Сметната палата.

Данните са изпратени на главния прокурор, министъра на здравеопазването, управителя на НЗОК и председателя на парламентарната здравна комисия.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар