Атанасова: Правим всичко възможно да задържим младите лекари тук

  • 12 октомври 2012 08:12

  • 682
  • 4
Атанасова: Правим всичко възможно да задържим младите лекари тук
©

За реформа в здравеопазването се говори от 20 години, а през това време проблемите са се трупали, без да се решават. Секторът е изключително чувствителен и в него резки промени не може да има. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ здравният министър Десислава АтанасоваДесислава Атанасова Десислава Атанасова е родена на 8 октомври 1978 г. в Дулово. По професия е юрист. Завършила е право,. По думите й, не трябва да се прави политика от здравеопазването, а политика на здравеопазването, към което всички трябва да насочат усилията си.

Когато аз поех министерството, насочих усилията си към няколко звена - заплати в сектора, спешна помощ и лекарства. Макар и с малко, сега се увеличават възнагражденията на здравните служители. В останалите европейски държави заплащането на лекарите и медицинските специалисти е много по-различно, но трябва да си дадем сметка, че такива са възможностите на бюджета, на държавата ни. Правим всичко възможно да задържим младите лекари тук, категорична бе Атанасова.

По думите й, в сферата на спешната помощ се инвестира в проекти, които да стимулират набирането на кадри и желанието им да работят. Сред тях е проектът „Пулс“, който вече се реализира. Според министъра, основно звено в спешната помощ е времето за достъп на екипите до адресите след подаване на сигнал. И тук намерихме решение с разкриването на допълнителни филиали на спешната помощ, като първият такъв в София без открит в понеделник в Кремиковци съвместно със Столична община. Такива филиали ще се разкриват и на други места, а ако инициативата покаже добри резултати, ще се реализира и в други големи градове, каза тя.

Лекарствената политика също ми беше приоритет. Вече са подготвени промените в наредбите и се виждат конкретни резултати – около 500 медикамента са с нови, по-ниски цени, обясни Атанасова.

На въпрос за тютюнопушенето на обществени места, тя бе категорична, че пълната забрана остава. Аз спазвам закона и не мисля че е нужно да обсъждаме моята лична битка с пушенето, каза министърът.

Атанасова коментира и случая с шефа на Изпълнителната агенция по лекарствата Александър Янков, който подаде оставка вчера. Тя бе по лични причини и аз я приех, но още е рано да се каже кой ще бъде неговият заместник, каза министърът.

Относно парите за нейния ресор в Бюджет 2013, Атанасова заяви, че това е най-високият бюджет за здраве като глобална бюджетна рамка.

Последвайте канала на

682 4

Коментари 4

Добави коментар

2012.10.15 | 21:46

4
daite im po 2000lv. zaplata i 6te ostanat
312321

2012.10.15 | 19:25

3
Не ги слушайте, че правят нещо на приказки са БОГОВЕ но всъщност дори да пръднат сами не могат...правили всичко възможно, къде са доказателствата за това...отивам в бюрото по труда и ми казват ела другия месец и така 2 години, там се запознах с хора с по 2-3 виши които ги размотавали вече 5-6 год...аре бегайте от тука, чужбина му е майката, тая държава е потъващ кораб.
Лекар:

2012.10.15 | 19:25

2
И какво по-точно правите, че нещо не разбрах?! То "старите" вече не ни свърта тук, какво остава за "младите" !!!
бг

2012.10.15 | 14:12

1
Атанасова как ще ги задържите бе???Поредния случаи на нападение на екип на Спешна помощ - цигани ритат и нападат линейка и екипа заради забавяне а вината е ваша вие сте виновни.

Добави коментар

Водещи новини