Менда Стоянова: Няма да има отново „буркан - банк”

  • 11 октомври 2012 11:40

  • 1420
  • 2
Менда Стоянова: Няма да има отново „буркан - банк”
©

"Лихвите по депозитите трябва да се облагат" каза пред журналисти председателят на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова във връзка с решението на правителството за въвеждане на данък върху лихвите по депозитите на гражданите в банките.

Стоянова обясни, че това решение е икономически обосновано.

„В България доходите на физическите лица и на фирмите се облагат с 10% плосък данък. Плоският данък и тази единствено ниска ставка в ЕС означава, че трябва да има много широка данъчна основа, върху която да се налага тази ставка и всякакви изключения от тази данъчна основа не са приемливи. България е единствената страна в Европа, която не облага доходите на лицата от лихви. Смятам, че е нормално както се облагат доходите от труд, от допълнителен труд, от наеми, да се облагат и тези пасивни доходи от лихви”, заяви Стоянова.

„Не смятам, че ефектът ще бъде „буркан-банк”, защото сигурността, която банките дават на парите, няма къде другаде да се получи. Не смятам, че хората, които имат малки депозити ще усетят кой знае каква данъчна тежест”, каза Стоянова.

Тя даде за пример депозит от 1000 лв., за който данъкът на година ще бъде от 4 лв. Не смятам, че това е ужасна данъчна тежест, за която говори опозицията, коментира тя.

Във връзка с твърдението на опозицията че с новия данък ще се въведе двойно облагане Стоянова обясни: „Категорично няма двойно облагане, защото хората са платили данък върху доходите, които те са депозирали като главница в банката, а лихвата, която те получават е допълнителен доход, който ще бъде обект на облагане. Ако аз имам 100 000 лв. и ги вложа в банка, получавам за тях допълнителен доход под формата на лихва в размер на 4000 лв. Ако реша тези 100 000 лв. да ги вложа в купуването на магазин, който да давам под наем, бих получавала доход от наем, който се облага също с 10%. В този смисъл има равнопоставеност при облагането на всички доходи, които се получават от физическите лица”.

„В закона е записано, че това е окончателен данък. Ангажимент е на платеца на дохода автоматично да удържа и внася в бюджета сумата. В случая една корекция в софтуера на банките би направило този механизъм работещ”, обясни Стоянова.

"На този етап не виждам причина да говорим за оттегляне на решението на правителството", посочи още тя.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1420 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Марко

2012.10.12 | 08:50

2
Народа го е казал Изедници Хайдуци, ама Менда като падне от власт ще се метне по островите защото сте безродници не ви интересува дали след вас ще има хора и държава.
Миндил стоянов

2012.10.12 | 08:50

1
Заплатата ми е обложена с 10%.Паричките си слагам на депозит и Гробарите ,щото ще им лъсне ГЪЗА т.е. бюджета на червено са решили да обложат отново моите пари. Да ама не - да го духат!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини