ДПС заподозряха ислямофобия в процеса срещу талибаните от Пазарджик

  • 10 октомври 2012 10:19

  • 2242
  • 5
ДПС заподозряха ислямофобия в процеса срещу талибаните от Пазарджик
©

ДПС осъжда опитите за провокиране на ислямофобия, която би ерозирала интеграционния модел на гражданското ни общество.

Това заяви в декларация от парламентарната трибуна Тунчер Кърджалиев по повод делото в Пазарджик. От Движението подчертават "силното си безпокойство по повод недоказани и неаргументирани твърдения за проповядване на антидемократична идеология, провокиращи условия за етническа и религиозна нетърпимост". Според тях се създава впечатление, че обвиненията са обусловени от преднамереност и от дефицит на експертна теологическа компетентност. Изразяваме дълбоката си загриженост от опита да бъде подкопан религиозния мир чрез преекспонирани и тенденциозно отправени обвинения срещу български граждани, някои от които са високопоставени длъжностни лица - двама районни мюфтии, четирима имами, един ваизин, и по тази причина - легитимни представители на мюсюлманското вероизповедание, второто по численост в България, се посочва в декларацията.Според ДПС този акт създава усещане за дискредитиране на конституционния принцип за разделение на държавата и религиите, създава напрежение на верска основа между българските граждани и обществена психоза, компрометираща мюсюлманската религия и институциите й в страната.

Отбелязваме с дълбоко съжаление липсата на адекватна държавна политика за мястото и ролята на малцинствата в гражданското общество на демократичната държава, включително и за интегрирането им в силовите структури на държавната власт и службите за сигурност, посочват от ДПС. Те коментират съображение в обвинителния акт - че част от привлечените под наказателна отговорност висши духовници "имат образование, получено в Саудитска Арабия". Буди недоумение фактът, че компетентните органи в България вече години упорито отказват да решат въпроса с акредитацията на Висшия ислямски институт, за да се осигури възможност българските младежи да придобият висше духовно образование в своята родина, отбелязват от Движението. ПГ на ДПС ще представи декларацията си на вниманието на всички европейски и други международни организации, които имат компетенции по международните договори, гарантиращи правото на вероизповедание, свободата на съвестта и вярата.

Последвайте канала на

БТА
2242 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2013.05.29 | 08:57

5
ДПС Това е подаръка на БЪЛГАРИЯ от Андрей Луканов, Александър Лилов, Петър Младенов. А колко е законно това движение, можа да питате многознаеца Корнезов. Там има и негов подпис.
suleyman pasa

2013.05.29 | 07:39

4
A вие какво търсите постояно по турските новини или защото носите турска кръв във вените 500г не са малко нали......

2013.03.20 | 20:55

3
vie ste prekaleno nagli.postoianno ni natrapvate vachata religia i se oplakvate 4e niamate prava.i tova e laga.lagete i nagalno iziskvate nechta za koito ne moge da iskate ot dargava koiato ne e vacha .i s kakvo pravo se nari4ate balgarski gragdani kato ne ste balgari.zachto ne kazvate turci ot Balgaria.i otkoga musulmanstvoto stana vtora religia v dargavata.lagete cialata dargava.vie ste edna chepa prestapnici koito triabva da se unichtogat.vie ste kato tumor, rakovo zaboliavane v stranata ni.

2013.03.20 | 20:54

2
ДПС ТРЯБВА ДА СЕ ЗАБРАНИ, ЗАЩОТО Е РЕЛИГИОЗНА ПАРТИЯ И ЕТНИЧЕСКА.
куку

2013.03.20 | 20:54

1
Сега ще го преместя и хоп,проблеми няма.

Добави коментар

Водещи новини