Рисковете, на които е изложен Феликс Баумгартнер

  • 09 октомври 2012 16:46

  • 3702
  • 1
Рисковете, на които е изложен Феликс Баумгартнер
©

Австрийският парашутист Феликс Баумгартнер поема големи рискове при осъществяването на рекордния си скок от стратосферата, съобщи Ройтерс. Ето някои от тях:

- Ударните вълни, предизвикани от движението на човешкото тяло със скорост по-висока от тази на звука, могат да поразят със силата на експлозия, но този риск не е особено голям в стратосферата, където въздухът е много разреден.

- Средата на ниско атмосферно налягане може да причини въртеливо движение при скока на Баумгартнер. Ако то продължи прекалено дълго, парашутистът може да изгуби съзнание и да получи травми на очите, на мозъка и на сърдечносъдовата система.

- Физическият контакт с вакуумната среда, дори и за съвсем кратък период, може да предизвика буквалното кипване на кръвта на рекордьора. Флуидите в неговото тяло могат да се превърнат в газове.

- Просмукването на газове в тялото на парашутиста, дължащо се на ниското атмосферно налягане, може да предизвика декомпресивно замайване.

- При намаляване на атмосферното налягане газовете в човешкия организъм могат да предизвикат заглъхване на ушите, замаяност и силни болки в зъбите, синусите и в стомашно-чревния тракт. Когато декомпресията е внезапна, белите дробове могат да се надуят прекомерно и да се стигне до техния колапс. Газов мехур може да запуши някоя артерия и да спре притока на кръв.

- Извънредно студените температури ще подложат на голямо изпитание Баумгартнер и неговото оборудване. Излагането на много силните слънчеви лъчи на тази височина също носи риск. Ултравиолетовата радиация е 100 хиляди по-висока от тази на земната повърхност.

- Най-големите заплахи за живота на Баумгартнер се считат пробив в херметизирания му скафандър или ненавременното, случайно разтваряне на парашута му.

Последвайте канала на

БТА
3702 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
врачката

2014.10.27 | 16:16

1
Най-голямата опасност е умствената му увреда.

Добави коментар

Водещи новини