ФЕМЕН - истки се съблякоха в Лувъра (снимки)

  • 03 октомври 2012 16:10

  • 2609
  • 0
ФЕМЕН - истки се съблякоха в Лувъра (снимки)
©

Представителки на украинската организация "ФЕМЕН" протестираха днес топлес в Лувъра в Париж в подкрепа на изнасилена от полицаи тунизийка, обвинена в непристойно поведение, предаде ДПА.

Шест активистки на защитаващата правата на жените група с изписани върху голите си гърди лозунги като "Твърдо не" и "Правосъдие за изнасилвачите", позираха за фоторепортерите с вдигнати със стиснат юмрук десни ръце пред прочутата древногръцка статуя на Венера Милоска. Плакат с надпис "Изнасили ме, аз съм непристойна" бе провесен от статуята, която се предполага, че изобразява древногръцката богиня на любовта Афродита.

Протестната акция бе организирана днес след като 27-годишната жена от Тунис се яви пред съдия, за да даде показания във връзка с обвиненията в непристойно поведение от двама полицейски служители, за които казва, че са я изнасилили. Двамата полицаи твърдят, че я заварили заедно с приятеля й в "непристойна поза", когато ги задържали в колата им на 3 септември. Жената отхвърля обвиненията и е внесла оплакване за изнасилване.

Случаят мобилизира правозащитни организации, които се опасяват от връщане на женското безправие по време на управляващото от една година ислямистко правителство. Управляващата партия Ан Нахда, която е смятана за умерена, осъди изнасилването, но според правозащитниците фактът, че съдът разглежда обвиненията срещу жертвата, говори за консервативен уклон.

Последвайте канала на

БТА
2609 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини