Ужасна болест оставя хората без кожа

  • 03 октомври 2012 15:09

  • 2712
  • 0
Ужасна болест оставя хората без кожа
©

Няколко организации и институции настояват Здравното министерство да включи заболяването булозната епидермолиза в списъка по Наредба № 38 за определяне на списъка на заболяванията, за чието домашно лечение Националната здравноосигурителна каса заплаща лекарства, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели напълно или частично.

Зад това искане застават ДЕБРА България, Българският хелзинкски комитет и Центъра за защита правата в здравеопазването настояват за незабавно включване.

Epidermolysis Bullosa (Булозна Епидермолиза или ЕБ) е рядко генетично заболяване, при което по кожата и лигавиците на тялото се издуват мехури от леко докосване или триене, а впоследствие се превръщат в болезнени, отворени рани. Тъй като кожата е уязвима като крилце на пеперуда, често наричат децата с ЕБ "пеперудени деца".

В България тези хора болните от ЕБ са около сто души. Много от тях са деца. Заболяването им е генетично и е за цял живот. Обичайните всекидневни дейности като ходене, хранене, обличане водят до образуване на мехури и рани като от тежко изгаряне. Понякога липсата на кожа по телата им надхвърля 50%.

Болката може да бъде намалена, ако пациентите се превързват със специални незалепващи превръзки. От животоспасяващо значение са и антибиотичните кремове, които предпазват от инфекции.

Но така месечната сума за лечение надхвърля 2000 лв. Единствената надежда за пеперудените деца е държавата да поеме тези разходи. За момента обаче българската държава игнорира това страдание.

Омбудсманът на Република България подкрепи исканията на пациентите, като изрази становище, че невключването на булозната епидермолиза в списъка на заболяванията, чието домашно лечение се покрива от НЗОК, води до неравно третиране на болните с това заболяване и представлява пряка дискриминация

Последвайте канала на

Novini.bg
2712 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини