Учени: Животът на Земята е с извънземен произход

  • 01 октомври 2012 08:49

  • 6956
  • 3
Учени: Животът на Земята е с извънземен произход
©

Възможно е извънземни микроорганизми, пристигнали на Земята след пътешествие през космическото пространство в продължение на милион години, да са донесли живота на нашата планета, смятат учените, пише actualno.com.

Тази теория не е революционно нова, но сега бива потвърдена от представители на университета Принстън, провели редица нови проучвания по темата, информация за които е публикувана в списание Astrobiology.

Според специалистите, голяма е вероятността заедно с някои каменни фрагменти, дошли на Земята от други звездни системи, да са пристигнали и определени микроорганизми. В полза на това предположение са резултатите от нови изследвания, доказващи, че бръмбари, намиращи се в състояние на дълбок сън, могат да преживеят продължително пътешествие през космоса, въпреки високото ниво на космическо радиационно излъчване там.

Учените са на мнение, че прости форми на живот могат със същия успех да пътешестват от Земята до други планети извън пределите на Слънчевата система. Този процес е известен с термина „литопанспермия“. На базата на тази теория може да се направи изводът, че Вселената е пълна с форми на живот, подобни на земния. Експертите от университета Принстън уверяват, че техният труд , посветен на доказването на тази теория, е първият в света, който може да я демонстрира нагледно – чрез компютърна симулация. Ако това действително е така, то вероятно ще се стигне до промяна на всички представи за живота във Вселената като цяло.

Специалистите дават още разяснения във връзка с теорията си. Животът може да е възникнал по какъв ли не начин, разказват те. Големи изригвания на вулкани, силни удари от метеорити, сблъсъци с други космически тела може да са станали причина за изпращането на различни отломки в космическото пространство. Когато Слънчевата система е била млада и Слънцето се е намирало много по-близо до своите съседи, отколкото е сега, е било възможно някои от отломките да са пропътували големи разстояния между отдалечени звезди или планети. Пътуването се е случвало достатъчно бавно, което е правело възможно гравитацията на планетите лесно да привлече летящите недалеч от тях свободно отломки, евентуално съдържащи живи микроорганизми.

Целият този сценарий е компютърно пресъздаден от учените от Принстън, което дава една доста по-ясна и категорична картина за появата на живота във Вселената.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
6956 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар
1245

2013.07.22 | 19:32

2
tova ne e nova teoriq znam go ot nqkolko godini ili osven az moga da patuvam vyv vremeto pak te ne go znaqt ....

2013.08.21 | 09:07

3
Ако си роден след 60-та, значи теорията е по-стара от теб. Това че всеки ден се опитват да я усъвършенстват...
3

2013.07.22 | 18:42

1
Сигурно затова някои хора се държат като паднали от Марс...

Добави коментар

Водещи новини