Тийнейджъри обикалят стриптийз барове с фалшиви лични карти

  • 01 октомври 2012 06:21

  • 8398
  • 0
Тийнейджъри обикалят стриптийз барове с фалшиви лични карти
©

Хлапета, които се представят за пълнолетни с фалшиви лични карти, обикалят стриптийз барове и дискотеки. За подобни случаи разказа пред „Монитор” Иво Манасиев от сектор „Детска престъпност” в СДВР. Наскоро той и колегите му получили сигнал, че непълнолетно момче ползва документи менте. Когато започнали да го издирват, го открили в столичен бар, където танцували голи жени.

„Това не е единственият случай. Преди време имахме информация, че друго дете също разполага с фалшива лична карта. Когато отидохме до дома му, разбрахме, че прави купон. Влязохме вътре и заварихме други непълнолетни деца, сред които и момичета. Това обаче не е най-страшното. На масичката в хола имаше везна и наркотици, които непълнолетният разпределяше на дози за продажба”, разказа Манасиев. По думите му се наблюдавало ръст на заловените деца, които разпространяват наркотици. За една година броят на спипаните с дрога хлапета е нараснал двойно.

През 2011 г. 163 непълнолетни и 3 малолетни деца са закопчани заради дрога. Пласьорите са били 25, от които 22 са момчета и 3 момичета. Непълнолетните вършели престъпления най-вече защото не изпитват вина, а и имат усещането, че няма да бъдат наказани, смята Иво Манасиев. Момиче, хванато с марихуана, заявило на път към ареста: „Егати кефа, поне няма да съм си вкъщи.”

„Децата са пазени от закона. Те не подлежат на никаква наказателна отговорност. От една страна, това е добре, но от друга - не. Хората, които се занимават с продажбата на наркотици, са много добре запознати с това и ги използват за пласьори”, обясни още Манасиев. По думите му децата се използвали от бандитите и заради това, че полицията може да стигне много трудно до горните етажи на групировките, след като залови хлапетата. Причината била, че те са много по-страхливи и никога нямало да издадат за кого работели.

„Интересен е фактът, че ако доскоро с това се занимаваха деца от ромски семейства които не ходят на училище, отскоро се наблюдават и случаи на хлапета от добри и здрави семейства. Превърнало се е в мода. По този начин те са по-интересни сред връстниците си. Въпреки че го правят за дребни пари, се смятат за много успели и си мислят, че бързо ще израснат в обществото с тези си занимания”, твърди Манасиев. Не липсвали и случаи, когато самите родители, натиснати от мизерията, подтиквали децата си да се занимават с престъпления, за да изхранват семейството.

Последвайте канала на

Novini.bg
8398 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини