Сергей Станишев: За българите е добре ПЕС да спечели изборите

  • 29 септември 2012 18:37

  • 1229
  • 5
Сергей Станишев: За българите е добре ПЕС да спечели изборите
©

За българите е добре Партията на европейските социалисти (ПЕС) да спечели следващите избори.

Това заяви новоизбраният председател на партията Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на на пресконференция в Брюксел. По неговите думи, ако левите европейски партии постигнат мнозинство в следващия Европейски парламент и на националните избори, това ще доведе до нова политика в Европейската комисия и в Съвета на ЕС. Така ще се действа в предвидима посока, например, след като сме изпълнили условията за приемане в Шенген, задълженията за приемането на България и на Румъния в пространството ще бъдат изпълнени, добави той. Когато левицата имаше мнозинство, България бе приета в ЕС, Общността спази своите обещания и задължения, коментира Станишев. Сега мнозинството на десните партии в Съвета блокира разширяването на Шенген, добави той. Ако сме общност с върховенството на закона, следва да бъдем приети в Шенген, заяви Станишев. Той посочи, че целта на европейската левица сега е да спечели възможно най-много национални избори, както и следващите избори за ЕП през 2014 година. Днес ПЕС е обединена и желае да
промени ЕС в полза на гражданите, допълни председателят на партията. ПЕС винаги е работила за единна Европа, не на отделни скорости и кръгове, иначе идеята за солидарност би се разрушила, отбеляза той в отговор на въпрос. Станишев пое ангажимент партията да изготви ясна алтернативна политика за икономически растеж, за социална справедливост и подотчетни пред гражданите демократични институции. Станишев определи днешния си избор като чест за него като българин, а и като огромна отговорност.

Председателят на Европейския парламент Мартин ШулцМартин Шулц Мартин Шулц – германски политик, председател на Европейския парламент Мартин Шулц е роден определи днешния конгрес на ПЕС като един от най-важните през последните години. Решихме да подкрепим източноевропеец за председател и това показва, че гледаме на Европа като на един континент, че приемаме всички по един и същи начин, заяви той. Не знам как изборът на Сергей СтанишевСергей Станишев Сергей Дмитриевич Станишев e председател на Националния съвет на БСП, министър-председател на може да окаже влияние на политическата ситуация в България, но всички българи, които срещам, изразяват гордост, че техен сънародник оглавява паневропейска политическа организация, посочи той в отговор на въпрос.

Шулц определи като историческо решението за промяна в устава на партията, с което за пръв път започва процедурата по номинирането на единен кандидат на европейската левица за председател на следващата Европейска комисия. Станишев изрази солидарност и подкрепа за политическата кампания на Социалдемократическата партия в Румъния на предстоящите през декември избори. По думите на Ханес Свобода, председател на групата на социалистите и демократите в ЕП, по въпроса с Румъния ЕК за пръв път е проявила политическо пристрастие под давлението на мнозинството на Европейската народна партия. Той упрекна пряко зам.-председателя на комисията Вивиан Рединг, като заяви, че с изказванията си по повод политическата криза в Букурещ това лято тя е злоупотребила. Това
бе много нечестно и е неприемливо, коментира Свобода. Искаме ЕК да уважава закона и да смекчи тона към Букурещ, заяви той.

По повод темата за разширяването на Шенген Свобода изрази надежда следващото холандско правителство, в което се очаква да участват и социалдемократите, да промени позициите си срещу приема на България и Румъния в зоната без гранични проверки. Ако това, че готовността на двете страни бе постигната, но разширяването не настъпи, беше станало с държава от Запада, щеше да има друга политика на останалите държави в Съвета, коментира той. По неговите думи затова е важно, че представител на малка източна страна поема кормилото на ПЕС. Законът важи еднакво за всички, независимо от географското положение на отделните държави, посочи Свобода.

Последвайте канала на

БТА
1229 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар

2012.09.30 | 23:50

5
бе ако ще пес да ги печели, ако ще кон, ако ще и магаре да е, само да не са свинете от ГЕРБ, че такива боклуци още не бяхме виждали....
Aida_v

2012.09.30 | 23:49

4
"За българите е добре ПЕС да спечели изборите"...Ами то все песове печелят изборите у нас,та за това сме на тоя хал!Кога ли ще изберем хора да ни управляват?

2012.09.30 | 21:32

3
и откога се загрижи за обикновените българи? 23г. лежи на изхранване на държавната софра и нищо не е направил за обикновените хора, вкл. и като министър председател,та сега се загрижил за нас. хора като него никога няма да разберат, че са абсолютно безполезни паразити и са в тежест на обществото! През живота си нищо не е създал, абсолютен паразит и консуматор!

2012.09.30 | 21:31

2
Ada e poslan s dodri namerenia!!! RUSKATA UTREPKA,PAK SI POVERVA.....!
Ако серГей спечели лидерството на ПЕС е тежко и го

2012.09.30 | 21:30

1
Ако серГей спечели лидерството на ПЕС е тежко и горко на Европа, ще ги научи как да крадът, лъжат и убиват населението на Европа, как да правят шуробаджанашки картели и да сринат еврото и после да раздават куфарчета под формата креди и най-вече как по-бързоб да извършат геноцид над народите си и да останат само червените кхмери. СБОГОМ ЕВРОПА идват червените крадци и убийци от бесепе!

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини