В Хърватия уловиха най-отровната риба

  • 25 септември 2012 17:09

  • 13465
  • 1
В Хърватия уловиха най-отровната риба
©

Тази "лигава" риба с изпъкнали очи тежи едва 2,5 кг., но месото й е претъпкано с отровата "Тетродоксин", която е с близо 1250 пъти по-силна от цианида.

Това съобщиха местни медии, цитирани от "А1.он". Независимо, че само 1 грам от нея е в състояние да погуби 30 души, в Япония тази риба се смята за истински специалитет. Причината е, че там хората знаят какво от нея може да се консумира и какво не.

Рибата, която в Хърватия е известна под името "Куглакож", бе уловена преди два дни от семейство рибари в близост до курорта Цавтат, който се намира между черногорската граница и Дубровник.

Тъй като за пръв път попадали на нея, хората веднага я запазили и я предали на специалистите от Института по море и корабоплаване. Там учените се вцепенили, тъй като не предполагали, че тази отровна риба вече е достигнала и до Адриатическото крайбрежие на Хърватия. Техните предположения са, че тя е попаднала в тези води посредством Суецкия канал.

Латинското название на този вид риба е "Sphoeroides pachygaster", a учените вече предупредиха местните рибари да внимават в улова си и най-вече внимателно да гледат това, което е попаднало в мрежите им.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
13465 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
111

2014.11.24 | 21:58

1
da servirat edna takava na boika i cvetanka hahahah

Добави коментар

Водещи новини