Разказът на спомени напомня на играта "развален телефон"

  • 24 септември 2012 09:58

  • 1497
  • 0
Разказът на спомени напомня на играта "развален телефон"
©

Често разказът не отговаря на действителността. Причината е, че всеки път като възпроизвеждаме събитията, нашите спомени се променят, тъй като паметта е динамична.

Това установи американският учен Дона Бридж от Северозападния университет. Положението напомня за играта на "развален телефон", предаде БТА.

По тази причина на свидетелските показания невинаги може да се разчита, твърдят учените. Свидетелите доста често си спомнят точно случките, когато разказват за тях първия път. Но с всеки следващ разказ точността на показанията намалява. Фактически човек не си спомня оригиналното събитие, а последния по време спомен за него, се казва в изследването на учените от Северозападния университет.

Твърденията си учените са доказали с помощта на експеримент със 70 доброволци, чийто мозък постоянно е адаптирал усвоената информация. През първия ден от експеримента доброволците са запомнили разположените на екран 180 обекта, които са им били показани. На втория и третия ден мястото е било променено и е трябвало обектите да бъдат наредени в първоначалния им вариант.

Оказало се, че грешките, допуснати на третия ден, са повторили тези, които участниците в експеримента направили на втория ден. Така в спомените им се интегрирала страничната информация.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1497 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини