Намаляват болните от тубркулоза

  • 21 септември 2012 15:04

  • 617
  • 0
Намаляват болните от тубркулоза
©

Намалява броят на болните от туберкулоза, като през 2011 г. са били регистрирани 2407 пациенти - с 242-ма по-малко в сравнение с 2010 г. Това съобщиха от пресслужбата на Министерството на здравеопазването (МЗ).

В бюджета на МЗ за тази година са заделени 232 000 лева за диагностикуми, консумативи за микробиологичните лаборатории и за лекарства за профилактика на латентна туберкулозна инфекция. За лечебните заведения са предвидени 2 936 545 евро по две програми за туберкулоза, финансирани от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Те ще бъдат изразходвани за ремонти, медицински изделия и медицинска апаратура, лекарства за лечение на пациенти с мултирезистентна туберкулоза, както и за ваучери за храна на пациенти с туберкулоза с мултилекарствена резистентност и за пациенти от уязвимите групи.

В двудневно обучение, приключило днес, са участвали 28 лекари и 100 патронажни сестри, добавиха от пресслужбата на МЗ. То е било в рамките на програмата "Подобряване на контрола на туберкулозата в България" и е финансирано от фонда за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария. Специалистите са обсъждали диагностиката, клиничното протичане и терапевтичното поведение при коинфекцията туберкулоза/ХИВ, политиката на доброволно консултиране и изследване за ХИВ, както и контрола на лечението на пациентите с туберкулоза.

Туберкулозата е най-често срещаната инфекция, която причинява усложнения, влошаване на здравето и смъртен изход при хората с ХИВ/СПИН.

Последвайте канала на

617 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини