Нов спорт застрашава дивите елени в Норвегия

  • 20 септември 2012 11:34

  • 2830
  • 0
Нов спорт застрашава дивите елени в Норвегия
©

Дивите северни елени са изправени пред нова заплаха от нов екстремен спорт - сноу кайт, сочи ново проучване, цитирано от BBC.

Учените са открили, че елените, живеещи в алпийските райони на Южна Норвегия се страхуват изключително много от необичайната гледка на хора, които карат ски, влачени от разноцветни хвърчила, пише inews.bg.

Изследването препоръчва въвеждането на контрол над упражняващите спорта, за да се предотвратят посегателствата над дивите северни елени.

Сноу кайтът е нов спорт, подобен на сърф кайт, в който човекът кара ски, дърпан от огромно хвърчило. Смята се, че той е един от най-бързо развиващите се развлекателни спортове в Норвегия в момента.


На фона на нарастващото безпокойство за дивата природа сред еколозите и политиците, оценката, която дава проучването не е никак добра за животните.

За целта на изследването учените събират данни за реакциите на северните елени, които се сблъскват с приближаващи ги скиори. Информацията, която се събира, е за това в каква степен животните се страхуват и колко дълго продължават да са под въздействието на чувството за страх.

Използвайки тези данни, експертите ще са в състояние да предвидят възможните ефекти от увеличаването на броя на хората, които карат ски или кайт сърф в районите, населени със северни елени.

Според проучването местообитанията и местата за хранене на животните ще се свият със 7,5% спрямо сега, ако броят на скиорите достигне 105 души. Ако това се случи, елените ще започнат да търсят убежища далеч от ски пистите.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2830 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини