В парче древен папирус е спомената жената на Исус

  • 19 септември 2012 09:36

  • 3739
  • 6
В парче древен папирус е спомената жената на Исус
©

Изследователка на ранното християнство от Харвардския богословски университет е разчела текст от парче папирус от 4-и век на коптски език, в което се съдържа невиждана никога фраза в който и да е текст на светото писание:"И Исус им каза, "Моятажена...", пише "Ню Йорк таймс".

Избелелият къс папирус, с размер по-малък от визитка, има от едната си страна осем реда, изписани с черно мастило, което се вижда с увеличително стъкло. Точно под реда, в който става ясно, че Исус има жена, се съдържа и второ провокативно изречение: "Тя ще може да бъде мой ученик".

Откритието бе оповестено вчера в Рим на Международния конгрес по коптология от Карън Кинг - историчка, публикувала няколко книги за нови разкрития в Евангелието и която е първата жена, носителка на най-старата титла в САЩ - професор по богословие "Холис".

Произходът на папируса е загадка. Собственикът му е поискал да остане анонимен. До вчера доктор Кинг бе показала фрагмента само на малък кръг експерти по папируси и коптски език, които са заключили, че той най-вероятно е автентичен.

Откритието може да разпали отново спора дали Исус е бил женен, дали Мария Магдалена е била негова съпруга и дали е имал жена последовател. Тези спорове датират от ранните векове на християнството, твърдят учени. Те обаче са актуални и днес, когато глобалното християнство се вълнува от въпроси като възможността жената да е свещеник и границите на брака, пише изданието.

Смисълът на думите "моята жена" е извън всякакво съмнение, казва доктор Кинг. "Те не могат да означават нищо друго", категорична е тя.

Последвайте канала на

3739 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар
Ех, логика, логика....

2014.03.07 | 01:02

3
Какво доказва този папирус ОТ 4 ВЕК (за които не знаят Исис Христос е живял на този свят през 1ви). Знаете ли в колко документи от Отоманската империя Дякона Левски, Капитан Петко войвода и много други герои са описани като престъпници? Питам ви тези герои престъпници ли са?!?!?! Очевидно някой през 4 век му е било удобно Исус да е женен и го е написал. Това значи ли че Исус го е казал? А на много хора днес тази концепция, очевидно, също им изнася и затова "анонимни" и "загадъчни" докуненти тепърва ще се явяват. Никой сериозен учен не гледа на тях като - Окончателно Доказателство. Любопитни - може би, наивни - определено, но не и доказващи нещо определено.
Ко речи

2014.03.07 | 01:03

6
Ех, щото библията не е писана от хора както им е удобно...?
Динята

2014.03.07 | 01:03

5
И какво лошо има aкo e бил женен и защо не ти изнася Мария Магдалена да му е последователка и ученичка, особено след като тя и майка му единствени не са се отрекли от него след като е бил заловен от римляните за разлика от всичките му ученици? Според много учени е напълно възможно той да е бил женен и даже Мария Магдалена реално да е една от апостолите. За жалост на църквата не и отърват тия неща и затова категорично ги отрича, но това не означава, че са невъзможни.
Манипулатор

2014.03.07 | 01:03

4
Пич, искам да ми кажеш, къде има изобщо евангелие писано през 1ви век и те признавам. Ти в момента избираш да вярваш на текст оформен 5ти, 6ти век, който претендира че е препис от по-ранен оригинал, неоткрит досега.
777

2012.09.24 | 03:47

2
означава колко си тъпа.Язък че си известен богослов.
пенчо питанката

2012.09.22 | 18:55

1
Ами да,след като мохамет стана филмова звезда,исус се ожени.......

Добави коментар

Водещи новини