Експерт: Добивът на шистов газ води до обезлюдяване на райони

  • 27 юни 2011 08:41

  • 2376
  • 1
Експерт: Добивът на шистов газ води до обезлюдяване на райони
© Getty Images/Guliver Photos

Това заяви за Нова телевизия проф. Кристалина Стойкова, експерт от Геологичен институт към БАН.

Разликата между шистовия газ и нормалния газ, който добиваме досега, е само в начина на добиване, поясни Стойкова. Шистовият газ е много здраво включен в скалата, а за да бъде изваден са необходими нови на човечеството технологии.

По думите й шистовият газ е нов енергиен ресурс. Технологиите се прилагат в последните 10-15 години, в резултат на което стана възможно и икономическо рентабилно извличането на газа от такива скали.

Проф. Стойкова заяви, че в България знаем, че има шисти, богати на нефт и газ, но досега никой не е обръщал на тях внимание като потенциален енергиен източник.

По думите й няма нищо опасно при добива на такъв газ. Стадиите на проучването по нищо не се различават от традиционното сондиране за нефт и газ, посочи Стойкова.

Тя посочи, че това, че у нас има залежи на шистов газ са само едни хипотетични твърдения.

По темата Петко Ковачев от Института за зелена политика заяви, че при положение, че се премине към масов добив на шистов газ у нас екологичните въздействия ще са доста сериозни върху населението и върху Земята. Когато говорим за добив в повечето щати, където има такъв, районите са по-слабо населени, посочи Ковачев. Най-напред в технологията за добив на такъв газ са САЩ, като там и проблемите са най-много.

Ковачев заяви, че във Франция има мораториум по повод добива на шистов газ.

Последвайте канала на

Десислава Станева
2376 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2014.01.24 | 17:35

1
Ето я и купената супер експертка ! Толкова доказателства има вече за бедите, които причинява технологията за добив ( а също и проучване) на шистов газ , а тя продължава да пее песента си... Продаде народа си за 30 сребърника !!!

Добави коментар

Водещи новини