Айпад, таблет, кльомба, имейл и онлайн влизат в новия правописен речник

  • 11 септември 2012 06:07

  • 3812
  • 1
Айпад, таблет, кльомба, имейл и онлайн влизат в новия правописен речник
©

Думи като айпод, айпад, таблет и кльомба влизат в новия „Официален правописен речник на българския език”, научи „Монитор” от авторите му. Справочникът ще бъде представен официално днес.

В него ще намерят място и думи като имейл и онлайн, които задължително се изписват слято за разлика от английския им вариант. „Включени са много думи, които вече са част от активния съвременен речник през последното десетилетие”, коментира един от авторите на официалния справочник проф. Владко Мурдаров. Той обясни, че на пазара се продавали доста речници с грешни думи и правила, които обаче хората купували заради ниската цена. От изданието са отпаднали и доста турцизми и остарели думи, които вече не се използват в речта, съобщи още професорът.

Речникът се състои от две части - правила и словник. Уводните части съдържат нормите на писмения език, представени максимално ясно, достъпно и непротиворечиво. Обърнато е специално внимание на думи като „не знам”, „не мога”, които българите често изписвали слято. Сред най-често бърканите думи е и „тийнейджър”, в чието изписване българите масово изпускали „й”. Според правилата в речника сложните думи като „бизнес дама” и „бизнесадминистрация”, „офис техника” могат да се пишат както отделно, така и слято, но не и с тире. Произношението на думи като „вино” и „село” пък са позволени с ударение и на двете срички, но е препоръчително да се изговаря с ударена първа сричка. Съкращението

„БГ” пък не било правилно да се изписва на кирилица, според правилата в новия словник. Така например искаме да напишем „BG паспорт”, абривиатурата трябва да се изпише на латиница, а не на кирилица. ГЕ-образен пък трябва да се изписва с главни „ГЕ” и тире, без значение дали думата е в началото или края на изречението. Според новите правила изписването й като „геобразен” е неправилно.

Обърнато е специално внимание и на правилното поставяне на препинателни знаци при предаване на чужда реч, информира "Монитор".

„Когато се цитира цяло изречение, точката се поставя преди кавичките”, уточни проф. Мурдаров.

„Официален правописен речник на българския език” е най-пълният досега справочник от този тип. В него са включени над 90 000 думи и форми, което е с 20 000 повече от думите и формите в досегашните речници . Той е изработен от екип езиковеди от Института за български език на БАН, който е упълномощен да проучва промените в писмената практика и да внася единство в правописа.

Последвайте канала на

Десислава Станева
3812 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Крум

2012.09.17 | 14:14

1
Мекерета, гнусни мекерета. Това е национално предателство. Помияри...

Добави коментар

Водещи новини