Уникални снимки от 9 септември 1944 г.

  • 09 септември 2012 17:13

  • 12868
  • 27
Уникални снимки от 9 септември 1944 г.
©

Впечатляваща галерия със снимки от събитията на 9 септември 1944 година публикува Пейо Колев в историческия сайт "Изгубената България".

Архивните кадри са запечатали тържествата на партизаните, които триумфират в българските градове, полагайки основите на 45-годишния комунистически режим.

Часове по-рано е извършен Деветосептемврийският преврат, при който е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва Отечественият фронт, начело с Кимон Георгиев. ОФ превзема управлението в България с помощта на окупиращите сили на Червената армия. След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна у нас. България излиза от Оста и попада в съветската сфера на влияние.
 

Партизански отряд минава през града, слизайки от гората, Велико Търново, около 9 септември 1944 г.

Добри Терпешев (дясно) на манифестация на 9-ти септември, фотографията е надписана лично от него: “В редицата на манифестацията по случай 15 години от народната победа, на 9 септември 1944 г. От снимката се вижда колко съм щастлив, че вместо на трибуната на мавзолея, аз съм с народа в манифестацията - 9. 9. 1959 г. София.” Три години преди това Терпешев е изключен от БКП, а по-късно изселен.

Патрул на Отечествения фронт след деветосептемврийския преврат на улица “Московска” в София, септември 1944 г.



Последвайте канала на

Борислава Борисова
12868 27

Коментари 27

Добави коментар
аазз

2017.12.21 | 17:37

27
Най-добре за България е царските и времена от след освобождението до комунизма. После е комунизма и там е добре. Накрая идва това недоносче наречено западна демокрация. Време е БРИКС да стъпи тук и да умре недоносчето. 24 ние наистина сме чиста, светла и много умна нация. Просто в момента времето е такова.
Тоз и Ония

2017.05.23 | 15:59

26
Моля, интелигенцията да замълчи по въпросите на историята. Това е историческа дата също както 3 март,9 юни, 21 август, 2 юни и прочие .... Две думи ще кажа за тези снимки и ви оставям да пасете - Партизаните са били хора който са били огнетени от режима в България. Роби в собствената си държава убивани , мачкани от богатите нормално е да се бунтуват ,но въпроса е кой е бил облагодетелстван..... Прочетете малко книжки от строго научния раздел ,а не коментари по форомите и не се правете на разбиращи , защото не сте преди да кажете ,че съм комунист искам да ви кажа ,че имам роднини който са лежали в белене преди 9-ти и след 9-ти и да ви кажа преди девети там е било много по-страшно.... ,а и за протокола съм център в ляво :D П.П.- на тези снимки не са само комуняги но и земеделци ВМРО и една камара заробени хора,колкото до убиствата имало ги е насякаде и това е естествено не може да ти убият брата ,затото са на власт и ти да не ги убиеш когато ти си на власт така ,че не гледаите на тях като узверяла маса народ тръгнала да коли и да беси невинните ,боржуа...
Комуняга

2013.11.12 | 02:32

25
Прост народ - слаба държава! Това е казал мъдреца и, след като видял "нова" България и домораслите й демократчета, взел, че легнал и умрял. А бе, недоклатени фашизоиди, що не си вземете бележките за расова принадлежност - издавани в хитлерова Германия, за да удостоверят, че са шваби, а не коне и не си ходите във фашизоиландия, та арииските ви женички, дъщерички и гадженца да се чифтосват с ницше-адекватните синеоки рицари. Единствените хубави неща от фашизма са, че има желязна дисциплина, ред и геноцид над чифутите и мангетата. 90%-та от пишещите хал-хабер си нямат от история, историческа обективност и историческа адекватност. Четете, четете, илитерати! Явно сте адитивни, ерзац субпродукти на измслената псевдокрация. А пропо, демокрация, демократичност и други подобни няма да намерите споменати дори и в най-новата ни Конституция! Всеки политико-обществен и икономически строй се определя от стриктни параметри, така, че в нашата държава се изграждаше първопроходно социалистическо общество, нито бяха достигнати реалните параметри на социализма, още по-малко на развития социализъм, еле пък на комунизма и то заради слуги като вас, родителите ви и западните ви господарчета! Жалко за тия които дадоха живота си и спокойствието на близките си, чиято собственост беше унищожена от "черните" капитани, тия, които се бориха за България!...Да пребъде 09.09.1944 година, рожденната дата на новата ни история!!!
Христо Атанасов

2013.08.26 | 22:52

24
Тези снимки действително са уникални - но те не са за болни мозъци, които не знаят нищо за историята и не уважават нашето минало.През 41 г.България подписва договор с Германия и осигуряваме прехраната на над 200 хиляди германски войници..В България са създадени 13 ВОЗ,Главнокомандуващ на НОВА е Добри Терпешев от с. Изворово-до Харманли- а не Тодор Живков.....
Ангел Николов

2013.05.09 | 01:49

23
9.9.1944 е просто денят в който окупиралата България Червена армия предава властта в ръцете на агентурата си - ръководството на БКП. Това че е имало заблудени от съветската пропаганда идеалисти - мечтаещи за утопичното социално равенство е друг въпрос. После тях ги изкъшкват от партията - ако имат късмет не ги убиват, някои дори не минават през концлагерите. Но постепенно БКП се прочиства от тях - поне ръководствата й. Честен човек на ръководна длъжност няма - само редови членове - едни разбират, други така и не схващат измамата. Истината е че комунизма убива България и създава най-чудовищното социално неравенство - това днес. След като номенклатурата заграбва общонародната собственост - това което е останало от нея след трите държавни фалита по времето на Живков. Това е: По-страшното от комунизма е само това което остава след него!
даа

2012.10.18 | 01:46

22
Все интилигиентни физиомонии...бъдещ елит.
dfgsfg

2012.10.18 | 01:46

21
Комунист = престъпник Банда неграмотни, нискоинтелигентни лумпени, които за съжелие все още управляват чрез безчет фирми на бившата въхрушка от политбюло
Иван

2012.10.18 | 01:46

20
Не трябва да се омаловажава денят " 9 септември 1944 г.". Не зависимо, че комунистите идват на власт, на този ден е победен един режим - не по - малко страшен и смъртоносен от комунистическия. За да бъде победен фашизмът са загинали много хора, като не всички са били комунисти (партизани). На фронта за загинали много обикновени българи! Нека отдадем значимост на тяхната смърт, защото те не са умирали, за да стават комунисти, а са искали да живеят в свободна държава. Това, че идва на власт друг престъпен режим е просто стечение на обстоятелствата и лош късмет на България. Смятам, че този ден трябва да стане национален празник на страната ни и да помним тези които са умирали за нея, а не да споменаваме тези, които са се крили по горите и са обирали мандрите от които се е хранил народа ни!
?!

2012.10.18 | 01:45

19
Какъв режим си е отишъл на 09.09.1944г?! Нима искаш като комунистчетата да кажеш, че в България е имало фашизъм?! Моля те прегледай се и попрочети история малко. На тази дата трябва да почитаме всички невинни избити БЕЗ СЪД И ПРИСЪДА от ПРЕСТЪПНИЯ комунистически (сега социалистически) режим!!!

2012.10.18 | 01:44

18
Това са ти го казали баба и дядо, или мама и татко, а и си го учил в училище! Историята я пишат победителите, а тази "История", няма нищо общо с действителноста!Тази дата е най-черната в историята на България, както и последвалите събития през 45-та година! Защо ли? Защото свободата на човечеството и ИСТИНАТА-УМИРАТ! Но това е друга част, от по-дълбока история, която ни мори и днес!

2012.10.18 | 01:44

17
Вижте ги! Слезнали чобаните от гората и взели властта. Жалка картина. Срам за България.После избили интелигенцията без съд и присъда и сега още им сърбаме попарицата им мръсна. СГАН ДОЛНА!
maloumnik

2012.10.18 | 01:43

16
Прави впечатление, че са с уникално тъпи физиономии. Радвам се, че все пак повечето хора тук осъзнават колко черна дата за Българиа е днешната. Това ме обнадеждава.

Добави коментар

Водещи новини