Божидар Димитров: Македония ще бъде бита през пръстите, ако премине някои граници

  • 07 септември 2012 12:41

  • 6953
  • 14
Божидар Димитров: Македония ще бъде бита през пръстите, ако премине някои граници
©

Македония наистина трябва да знае, че определени линии не бива да преминава и премине ли ги, ще бъде бита през пръстите.

Това каза историкът Божидар Димитров, цитиран от "Фокус". Той подкрепя изразената от президента Росен ПлевнелиевРосен Плевнелиев Росен Асенов Плевнелиев е президент на Република България и бивш министър на регионалното позиция във връзка с поредния опит на Македония да си присвои българската история. "Подкрепям президента за неговите думи и горещо желая да бъде последователен в заявленията си, т.е. това, което е казал твърдо да го спазва през оставащите години на мандата му, а те не са малко”, каза Димитров. Според него е хубаво сега да се чуе и мнението на правителството по този въпрос и изрази надежда, че то съвсем скоро време ще може да се види в меморандума, който изготвя външният ни министър. „Жалко е, че той се изготвя в края на мандата на правителството на ГЕРБ, но в края на краищата по-добре днес, отколкото никога”, каза Божидар Димитров. Според него това, че България ще формулира в документ „червени” линии, от които няма да отстъпи в политиката си към съседните страни, е абсолютно правилен подход. „Въпросът сега е да видим какви са тези червени линии, да видим къде ще минава границата, без която Македония няма да получава нашата подкрепа за европейските и световни структури, в които и ние членуваме и по-специално Европейския съюз и НАТО”, посочи Божидар Димитров. „Историята не може да бъде оставена само на историците. Те трябва да подават на политиците компетентни мнения и опрени на тези компетентни мнения политиците трябва да бранят това, която наричат „червена линия”. Добре би било историята да се остави на историците ако от историята не излизаха аргументи за права – в нашия случай с Македония. От самосебе си се разбира, че ако историците спорят има ли македонска нация или не, докато този въпрос не се реши държавата Македония не може да има претенции за македонско малцинство в България и обратно. А ние виждаме, че историята е не само познание за миналото, а и аргумент за права, поне в нашия случай”, каза още историкът Божидар Димитров.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6953 14

Свързани новини

Коментари 14

Добави коментар
asdf

2012.09.12 | 12:26

14
43 хаха тежка форма на психично отклонение имаш. И всички ти повервахме да знаеш :Д
Бирмата

2012.09.08 | 18:47

13
Как е възможно да има толкова злоба в тая страна към интелигентните и образованите ей затова де що има българин с акъл всички бягат навън докато не проумеем че със средновековните и дори на моменти детски фасони няма да се оправим тоя начин като в училище наглият и по-мускулестият да е винаги прав и останалите да се спотайват и да се съобазяват със него няма да стане в никоя от напредналите страни не е така или поне има някакъв баланс като се залага в много по-голяма степен на умните не на силните !
mmm

2012.09.08 | 11:15

12
Разни байрам кочове-Метиновци да не се обаждат от коневръза, а да вървят да при личния си манаф на консулация. Македонците не обичат турците, колкото не обичат и българите, така че промакедонски коментари от турска страна са ненужни в случая. Ако не бяхте в НАТО, щеше да видиш Харвард през крив ибрик.
Paskal

2012.09.08 | 11:15

11
Никакви НАТО и ЕС докато не се откажат от ВСЯКО поругаване на българската история и от тормоза на българите в Македония!

2012.09.08 | 11:14

10
Божо видяхме ви как я биете Македония през пръстите когато минава границите не се сили да не ти покажат пак червен картон от предишната ти пратия или от настоящата ! Я по-добре отговори на въпроса ако ГЕРБ загубят изборите ще се върнеш ли пак при комунистите аристократи или ще си останеш при комунистите от простолюдието а?
чичо вуйчо

2012.09.08 | 09:20

9
Бой по канчето на макетата
Журналист

2012.09.07 | 22:33

8
Откога на мангалите взехме да им даваме думата!? Метин ли си? зехтин ли си, марш у анадола

2012.09.07 | 22:31

7
Външният министър е евреин и между другото не служи на България,а на Синедриона,но вие спете дълбоко и гледайте телевизия.
Алекс

2012.09.07 | 22:29

6
Божидар Димитров: Македония ще бъде бита през пръстите, ако премине някои граници А бе Божо за Македония не знам дали ще я бие някой през пръстите ( твърде е късно либе за китка ) ама ти се поизцепия няколко пъти и после Бойко май теб те би през пръстите така че споко !
srtst

2012.09.07 | 19:44

3
awe pedal smeshen xubavo che e Bojidar Dimitrov da dava glasnost na tiq vaprosi a kompleksari kato teb samo go pluqt kat si tolkova golqm napravi neshto povecheto ot nego tapak
...

2012.09.07 | 19:43

1
Божо бояджията то не беше БСП то не бяха братовчедите им от ГЕРБ ( прислугата на аристократите комунисти ) тоя ги обиколи всичките ! Комунист със достойност вижда ли ли сте !
!!!

2012.09.07 | 22:13

5
Първо се научи да пишеш КУР СПЛЕСКАН !!!
четем покрай редовете

2012.09.07 | 19:44

2
Казва се "достойнство", мо чаво. И "виждали" е една дума. Откога стана българин, че вече и в политиката се месиш.

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини