Прибраха общинар, обещал фалшиво алиби срещу 5 бона

  • 07 септември 2012 06:56

  • 1465
  • 2
Прибраха общинар, обещал фалшиво алиби срещу 5 бона
©

Зам.-председателят на общинския съвет в Садово Запрян Димитров е в ареста от вторник вечерта за търговия с влияние и опит за измама, научи „Монитор”.

Общинарят взел 5000 лева от жител на село Чешнигирово, разследван за криминално престъпление. Димитров обещал да му осигури алиби, както и да повлияе благотворно върху досъдебното производство. След като не свършил нищо, разследваният от Чешнигирово се оплакал в полицията и общинарят попаднал зад решетките.

Името на Запрян Димитров нашумя около ареста на екскмета Марин Йосифов преди две години. Тогава Йосифов бе отстранен от длъжност по обвинение за поискан рушвет от 170 000 лева по проект за канализация на четири села в община Садово. Мизата била 5% от стойността на проекта, който бе за общо 3,4 милиона лева.

По време на изборите през 2007 година Димитров бе опонент за кметското място срещу Йосифов. После обаче двамата станали приятели, като Запрян прехвърлил гласовете си на Марин, който станал кмет. За благодарност Йосифов назначил като еколог новия си приятел и му дал да ръководи и скандалния проект за канализацията на 4-те села, обясниха разследващи.

В хода на този европроект изчезнаха 950 000 лева, като сега от МОСВ искат от община Садово да им върне авансово дадените пари.

„Йосифов далеч не бе големият играч в далаверата. По проекта навремето Запрян Димитров и още една дама от общината ходиха до Германия, за да обменят опит с немската фирма, която трябваше да изготви техническата документация. След това изненадващо последната страница с банковите сметки от договора с немската фирма се оказа подменена. Вместо авансът от държавата да бъде преведен по сметката на чуждото дружество, се оказа, че преводът е направен в банката, която обслужва община Садово. Така парите изчезнаха”, коментира източник от разследването. Тогава Йосифов бе свален от кметското място и в момента срещу него тече съдебно дело. За временен кмет бе избран Паскал Станков, който на момента уволни Запрян Димитров. С решение на съда обаче Димитров се върна на работа в община Садово, а след последните избори от 2011 стана зам.-председател на местния общински съвет.

„Щом е арестуван, ще го махнем от зам.-председателското място в общинския съвет”, заяви местен съветник. Мярката за неотклонение на Димитров е удължена на 72 часа, научи „Монитор”.

Последвайте канала на

Десислава Станева
1465 2

Коментари 2

Добави коментар
145

2012.09.07 | 20:47

2
И този ще да е от ГЕРБ
Уил Смит

2012.09.07 | 20:47

1
"В момента Запрян Димитров е от коалицията на опозицията в местния парламент заедно с ГЕРБ. Беше кандидат за кмет на община Садово на изборите миналата година." - абе казвал съм стотици пъти, че ВСИЧКИ, които са минали през властта имат за верую единствено келепира, а не грижа за народа, ама...

Добави коментар

Водещи новини