Инжекция може да предотврати операция на дискова херния

  • 04 септември 2012 10:39

  • 2216
  • 0
Инжекция може да предотврати операция на дискова херния
©

Поставянето на инжекция с кортикостероид за облекчаване на болката в гръбначния стълб при дискова херния може да спести множеството неблагоприятни ефекти от приемането на кортикостероиди под формата на хапчета и дори операция. Това смята специалистът по анестезиология, реанимация и интензивно лечение д-р Димитър Димитров, пише dnevnik.bg.

Той цитира данни, публикувани в специализираните издания "United Healthcare" и "Pain medicine", според които между 30 и 50% от хората, които са третирали болки в кръста с епидурално приложение на кортикостероиди, са получили облекчение. Болките в кръста може да са причинени от радикулити, дискови хернии, стенози, увреди след ламинектомии /операции на гръбнака/ и от болести, известни с народните им названия - лумбаго, ишиас, шипове, дископатии.

"Препоръките на американските лекари са, преди да се подходи към оперативно лечение на дискова херния, да се приложи инжекция кортикостероид в увреденото място на гръбначния стълб. По този начин до 50 процента от болните могат да избегнат скалпела", посочва статистиката д-р Димитров.

По думите на лекаря досега основно са се прилагали два метода за облекчаване на болките в кръста - невролози и терапевти третират болката чрез приети през устата или мускулно медикаменти. А неврохирурзите по оперативен начин отстраняват анатомичния дефект, който предизвиква неразположението.

Тритият най-нов за България метод се прилага чрез безболезнен достъп с тънка игла до мястото на притискане на коренчето в гръбначния стълб и повлияването му с кортикостероид.

"Предимствата на това лечение са няколко. Ако болният трябва да приеме кортикостероид продължително време през устата или мускулно, страничните ефекти на медикамента са огромни", обяснява специалистът. Уверява, че поставен на мястото на възпалението кортикостероидът няма никакви странични ефекти, поради малката доза.

"Например, ако пациентът е 55 кг, веществото, което се поставя директно в гръбначния стълб е само в необходимата доза от 5 мг, а през устата или мускулно трябва да се вземе 1 грам лекарство, защото тогава то се разпределя в цялото тяло", илюстрира процеса д-р Димитров.

Цялата манипулация трае около час. Като допълнителни стрелички срещу болката в кръста лекарят посочва изчистването на някои вредни си навици – да не се носят тежки неща, да не се правят резки движения, да не се обува човек прав.

Той обяснява, че с поставянето на инжекция кортикостероид се повлияват бързо и острите състояния – при прясно "сецнатите". Така на момента се отстранява спазъма на мускулатурата, причинен от болката и човек може да започне активно рехабилитация и режим.

Д-р Димитров работи в кабинет за третиране на болката в Пловдив.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
2216 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини