Германците: Гърция вън от еврозоната

  • 03 септември 2012 10:33

  • 1151
  • 1
Германците: Гърция вън от еврозоната
©

Гърция трябва да напусне еврозоната, пише Файненшъл таймс, Германия.

Според социологическо изследвано, публикувано в местното издание на британския икономически вестник едва 25% от от гражданите на Федералната република смятат, че закъсалата балканска държава трябва да остане в клуба на 17 държави, използващи общата европейска валута. Едва 26% от германците вярват, че Атина някога ще може да върне получените заеми. Близо половината от анкетираните не смятат, че Гърция някога ще може ефективно да реформира своята икономика, за да не се нуждае повече от международна помощ.

Освен в Германия проучването е проведено и в Италия, Испания, Франция и Великобритания. Испанците и италианците са много по-големи оптимисти от германците за бъдещето на Гърция. 88% от италианците и 70% от испанците смятат, че Гърция ще може да възстанови своята икономика.

Днес австрийският в. Хойте публикува подобно изследване. Над 66 процента от жителите на западноевропейската държава са против нова помощ от Европейския съюз за затъналата в дългове Гърция.

39 на сто от анкетираните са категорично против предоставянето на нова помощ, а 26% са по-скоро против тази идея. Едва 12% от австрийците категорично подкрепят възможността за нов спасителен пакет за Атина. Данните отразяват все по-големия скептицизъм в сравнително стабилните северни страни в еврозоната относно продължаващото отпускане на пари на данъкоплатците за проблемните южни страни.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1151 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
ss

2012.09.10 | 10:33

1
sto e juzne to je tuzne, shvatihte li

Добави коментар

Водещи новини