Риба измира заради фекални води в язовир "Душанци"

  • 30 август 2012 10:13

  • 1918
  • 0
Риба измира заради фекални води в язовир "Душанци"
©

От няколко седмици рибата в язовир Душанци масово измира сигнализираха зрители на „Тази сутрин" от градовете Пирдоп и Златица. Местните хора са притеснени, че водите на река Тополница са критично замърсени с органични отпадъци и са заплаха за здравето и живота не само на рибите, но и на хората, съобщава БТВ.

В началото на април Павел Павлов и негов приятел забелязват странни червени петна по люспите на риба, уловена в язовира. Три месеца по-късно рибата във водоема започва масово да измира.

Любителите на риболова са озадачени и от необичайното поведение на рибата. Тя буквално е замаяна и почти не кълве на въдица.

Павел Павлов и негов приятел сигнализират на телефон 112, но до появата на инспектори от Министерството на околната среда и водите започват свое собствено разследване. Язовир Душанци получава вода единствено от река Тополница.

„Вижда се водата в какво състояние е! Миризмата е отвратителна - фекална канализация! Вижда се каква вода тече и то в зона, която преди години се наричаше „пъстървова" и кипеше от живот!", казва Павел Павлов.

Няколко километра по-нагоре водите са перманентно мътни и миришат на фекалии, въпреки че преди 2 дни е валял проливен дъжд и е отмил много от мъртвите риби и мазните петна. Всички отпадни води от град Копривщица се вливат в река Тополница. Тази година замърсяването достига критични стойности заради необичайната суша и резкия спад на дебита на реката:

Петров подозра, че увеличеният туристически поток и липсата на пречиствателна станция са причина за замърсяването.

Инспектори от Министерството на околната среда и водите констатират на място тревожно ниски стойности на кислорода във водите на Тополница и язовир Душанци. Все още не е направено микробиологично изследване на водата.

До 2000 година всички фекални води от хотелите в Копривщица се вливали направо в реката в центъра на града. Заради нетърпимата миризма кметът заплашил, че ще отмени традиционния международен фолклорен събор, за да не се срамува от чужденците.

В края на 2003 година започва строеж на пречиствателна станция, която да поеме отпадните води на Копривщица. Държавата отпуска близо 2 милиона лева. Два кметски мандата по-късно парите вече са изхарчени, а от бъдещата пречиствателна станция са издигнати само няколко бетонни бункера.

Сега комисия от експерти трябва да провели къде са изчезнали 2 милиона лева. Според кмета Иван Кесяков има драстично разминаване между фактурираната и реално извършената работа.

Според него става дума за повече от 300 хиляди лева Иван Кесяков, а са фактурирани 2 милиона.

Последвайте канала на

Novini.bg
1918 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини