Стюард влезе в книгата на Гинес

  • 29 август 2012 20:04

  • 1522
  • 0
Стюард влезе в книгата на Гинес
©

Стюард ще влезе в книгата на рекордите на Гинес, след като е прекарал 63 години от живота си, летейки със самолет.

През този уикенд 83-годишният Рон Акана е направил последния си полет на борда на самолет на United Airlines от Денвър до Кауай, слагайки край на своята кариера в щата, в който тя започва, пише profit.bg.

Хаваите обаче не е била последната му спирка. Неговата последна дестинация е Боулдър, Колорадо, където живее от 2002 г., за да бъде по-близо до внуците си. Акана е прекарал последните си няколко дни преди пенсиониране в писане на благодарности на хора, които са му отправяли своите пожелания.

"Не очаквах такова голямо внимание," казва той.

Акана започва да работи за авиокомпанията, докато е студент в Университета на Хаваите, през 1949 г., когато негови приятели забелязват обява във вестника. "Дори не знаехме какво означава стюард", спомня си той. "Това обаче означавало да се стигне до континента, което си е било сериозно постижение по това време“.

"Изглеждаше доста вълнуващо и се оказа много повече от това", казва той.

Така Акана става един от първите стюарди на United Airlines. "Просто обичахме да работим с момичета", спомня си той.

Войната в Корея го отнема от работата му за две години, след като е мобилизиран през 1951 г. Акана споделя, че сред най-запомнящите се моменти е срещата му с Франк Синатра и навлизането на реактивните самолети, които съкращават продължителността на пътуванията наполовина.

През годините Акана е виждал всичко. Навремето пушенето в самолета например не е било голям проблем.

С времето нещата се променят. Обслужването по отношение на храната става по-добро. Пушенето е забранено. В самолета се пускат филми и, разбира се, мерките по сигурността се затягат след 11 септември 2001 г.

Акана решава да се пенсионира, след като компанията му предлага финансова компенсация. Той обаче признава, че е бил изкушен да остане до пристигането на новия супер самолет - Boeing 787. "Ще трябва да гледам отстрани", казва сега Акана.

Въпреки че е пенсиониран, Акана не е приключил с полетите. Отсега жена му ще лети с него.

"Имам страхотни отстъпки за летене", казва той, добавяйки: "Има много неща, които трябва да се видят".

Последвайте канала на

Борислава Борисова
1522 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини