600 съдии влизат във военното НДК след преустройството

  • 24 август 2012 10:05

  • 1148
  • 0
600 съдии влизат във военното НДК след преустройството
© Булфото

Около 600 съдии ще могат да влязат във военното НДК след ремонта и преустройството на сградата.

Това е заявила на правителственото заседание в сряда министърът на правосъдието Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент при обсъждането на точката за прехвърляне на имоти към Министерството на правосъдието.

"Районният съд ще бъде настанен в две сгради – едната е сградата на т.нар. военно НДК, което ще бъде ремонтирано и преустроено в съд. В него ще бъдат преместени наказателните отделения и Районната прокуратура, така че Районният съд да може да се разтовари. Сградата ще може да поеме около 600 съдии. На практика по този начин ще бъде решен и въпросът с натовареността, тъй като ще се даде възможност да бъдат назначени допълнителни съдии. На тази голяма площ ще има място за кабинети за тях. Ще бъдат направени 35 зали, което ще допринесе за по-бързото правосъдие. В резултат на по-голямото пространство съдиите ще могат да насрочват дела по-бързо, по-често и по този начин наистина делата ще вървят по-бързо", добавя тя.

По думите й ремонтът на сградата на бул. „Борис ІІІ” – т. нар. бивше ГУСВ вече е започнал. "Възползвам се от случая да благодаря на премиера за това, че се ангажира с решаването на този въпрос, на двамата вицепремиери, които помагат, и на Лили Павлова, която наистина в много кратки срокове успя да се справи с проблема със служителите на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, които бяха настанени в сградата на ГУСВ. С решаването на този проблем не просто ще решим проблема на Районния съд в София, но ще решим изобщо проблема със сградите на съдебната система в София, тъй като освобождаването на сградата на Районния съд на Римската стена ще даде възможност да разтоварим и Съдебната палата. По този начин наистина да се справим цялостно с проблема с натовареността в съдебната система", смята Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

"Благодаря и на министър Аню АнгеловАню Ангелов Аню Запрянов Ангелов е министър на отбраната от 41-ото Народно събрание от 27 януари 2010 г. до 12 март, защото това е свързано и с усилия, които те са положили. Благодарение на тези средства, ще можем да стартираме процедурата за обществена поръчка за преустройство на сградата на военното НДК. Девет милиона и шестстотин хиляди са средствата, които ще ни дадат възможност да стартираме тази процедура. На практика с тези средства ще можем да преустроим сградата, така че там да бъдат направени тези 35 съдебни зали, в които ще бъдат гледани наказателни дела. Със същите пари, както и с допълнителни средства за следващата година, ще бъде преустроена и другата част от сградата, в която ще бъдат настанени и наказателните съдии и районните прокурори. По този начин ще имаме една модерна съвременна сграда в центъра на София, на добро комуникативно място и така мисля, че достъпът до правосъдие на гражданите ще бъде решен”, е заявила Диана КовачеваДиана Ковачева Диана Ковачева е родена в София през 1975 г. Завършила е право в Софийския университет "Св. Климент.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1148 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани галерии

Водещи новини