Киргизстан остана без правителство

  • 22 август 2012 16:33

  • 670
  • 0
Киргизстан остана без правителство
©

Управляващата коалиция в Киргизстан се разпадна и правителството подаде оставка, съобщи ИТАР-ТАСС. Коалицията изгуби днес парламентарното си мнозинство след оттеглянето на втора партия за седмица заради несъгласие с политиката на министър-председателя Омурбек Бабанов, обвинен, че води страната към фалит.

До формирането на нов кабинет всички досегашни министри ще продължат да работят като изпълняващи длъжността, в това число и премиерът, допълва агенцията. Четирипартийната коалиция, която разполагаше с 92 от общо 120 места в парламента, престана да съществува след оттеглянето на две от влизащите в състава й формации. Става въпрос за партиите "Ата Мекен" ("Отечество") и "Ар-Намис" ("Достойнство" - проруска опозиционна формация, ръководена от експремиера Феликс Кулов) . Представители на двете партии са на мнение, че бившата съветска република, която е сред най-бедните държави в централна Азия, е застрашена от фалит.

Омурбек Бабанов беше назначен за премиер през декември миналата година, близо месец след първото мирно предаване на властта в Киргизстан. Киргизстан е единствената държава в света, на чиято територия има и руска, и американска военни база. Държавата преживя две кръвопролитни революции, през 2005 и 2010 г.

Последвайте канала на

БТА
670 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини