Жега в Европа

  • 20 август 2012 19:53

  • 730
  • 0
Жега в Европа
©

Гореща вълна е обхванала много европейски страни. Рекордни температури за последните 20 години бяха измерени в Белгия. Германия и Франция също се задъхват от жеги, разказва БНТ.

В Западна Европа трайните стойности на температурите над 30 градуса изкараха хората край реки и езера. Горещините в тази част на Стария континент се съчетават с висока влажност на въздуха. Това доста отдалечава местния климат от умерените величини.

Хиляди хора са потърсили медицинска помощ през последните два дни. Горещините настъпиха и към традиционно по-прохладни райони. В Швейцария водата на Женевското езеро се загря до 25 градуса.

Изминалите дни бяха най-горещите за Германия през това лято. В област Гулхайм бяха регистрирани 39 градуса и две десети, а в Берлин - малко над 35 градуса. Заредени с емоции от топлите страни, обаче, мнозина германци се радват на горещата вълна.

Жегите не подминаха и северните европейски страни. В Копенхаген въздухът се нагря до 31 градуса - факт, който превърна датските плажове в гъмжило от хора.

Удоволствието от сладоледа и разхладителните напитки засега измества на заден план притесненията за рекордното топене на арктическата ледена шапка през това лято. А и прогнозата на синоптиците сочи, че до края на тази седмица жегите в Северозападна Европа ще започнат да намаляват.

Последвайте канала на

730 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини