Янаки Стоилов: Рано или късно АЕЦ "Белене" ще бъде построена (видео)

  • 10 август 2012 14:28

  • 3108
  • 21
Янаки Стоилов: Рано или късно АЕЦ "Белене" ще бъде построена (видео)
©

Цената на референдума за АЕЦ "Белене" не може да поставя под въпрос неговото провеждане. Дори по изчисленията на управляващите, провеждането на референдума ще струва два-три пъти по-малко от средствата, отделяни за СРС-та.

Това каза на пресконференция зам.-председателят на НС на БСП и депутат от ПГКБ Янаки Стоилов.

Той подчерта, че събраната подписка за референдум е на разположение в служба ГРАО от 7 август. "След още десетина дни, ще поискаме текуща информация как се развива проверката, какво количество от предоставените подписи е проверено, за да сме сигурни, че всичко ще е направено в срокове", добави Стоилов.

"Проектът за изграждане на атомната централа АЕЦ „Белене” остава един от най-изгодните ядрени проекти. Българският проект е конкурентноспособен. Апелираме управляващите да огласят и да дадат възможност гражданите цялостно да се запознаят с доклада на консултанта, а не да се изваждат от него избирателно отделни части. Кредитът, необходим за осъществяването на проекта, ще се изплаща от самата експлоатация, от произвежданата и продаваната електроенергия, а цените се определят от българските регулаторни органи", заяви социалистът.

По думите му, рано или късно в Белене е вероятно да се изгради централа. "Въпросът е дали ще е проект с публично участие, зад който стои държавата, или ще е частен, което ще е неизгодно за българските граждани", заяви Стоилов.

"При посещението си в Лондон, министър-председателят не се ангажира с позиция относно извършителя на атентата на бургаското летище, което на този етап е правилно и разбираемо. Очакваме от българските власти - да ускорят разследването, за да разкрият пред българското общество причините за атентата в Бургас, неговите извършители и организатори", добави социалистът.

"Препоръчваме на министър-председателя - да не се занимава с намирането на собственици на футболни клубове заедно със свои депутати, тъй като това е вид търговска дейност. По-добре е да бъдат отделени средства в училищата да бъдат изграждани повече спортни площадки и съоръжения, което е ролята на държавата. Отхвърляме картелния подход, който предлага министърът на земеделието, водещ до договаряне между големите търговски вериги за цените. Този подход е незаконен и не предлага трайно решение нито за земеделските производители, нито за българските граждани", каза още Янаки Стоилов.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
3108 21

Свързани новини

Коментари 21

Добави коментар
9ти септември

2012.08.14 | 18:49

21
оставка на спортният министър
инсиноация

2012.08.14 | 18:48

18
АЕЦ Белене е най-голямата злоупотреба, която бсп се гласяха да направят с парите на българските данъкоплатци. Вместо да инвестираха в енергоемкост, те по типично безакълния си дивашки фарс спряха 3 и 4 блок, пуснаха да изплащаме фотоволтаиците , сега и яец да изплащаме! Ако централата струваше 4 млрд. то крадливото му правителство я е изплатило в споразумения и сега отново ли да ги изплащаме?
Българи събудете се, съберете се!!!

2012.08.14 | 18:49

20
инсиноация, НЕ СИ ХИЧ КОНКРЕТЕН! Кой е казалче ЯЕЦ БЕЛЕНЕ ще струва 4 мрд (отделно в каква валута)? Никой! ЯЕЦ Белене мой човек даваше и щеше да даде много работа на десетки хиляди Българи! Отделно от от това мога ли да попитам ЗАЩО ГЕРБ скриха доклада на HSBC относно рентабилността на Белене? Нещо се поуплашиха, че няма да им минат лъжите май! и ако ти, гербарасте си прав СЕГА, защо на през април 2011 година по Панорама бб даваше съвсем други сведения и обосновки, които са на 180 градуса от твоите СЕГА? И защо тогава твоето гербарас9тко правителство изплати десетки и стотици милиони по този проект през последните три години - ЗА ДА ГО СПРЕ В НАЧАЛОТО НА СВОЯТА ЧЕТВЪРТА ГОДИНА!???!! И да не се окаже СЕГА, чеГЕРБарастите сте изплатили МНОГО ПОВЕЧЕ милиоини отколкото БеСеПе преди това???? Много въпроси, а отговори няма - има само заклинателни мантри от сорта на "белене е лоша щото е лоша, щото онези от БеСепе........., а пак САЩ и Цецилия Бориславова"" Българи, събудетесе, съберете се!!!

2012.08.14 | 18:48

19
Построяването на АЕЦ е в ПЪТИ по-евтино от модернизиране на цялата икономика. Да не говорим, че кой частник ще инвестира МИЛИОНИ, за да подмени цялата си техника? Откъде пари? Та те едва оцеляват в момента, благодарение на ГЕРБ!!!

2012.08.14 | 18:48

16
белене означава КРАЙ на ядрената ни енергетика и не гръцки, а етиопски сценарий. Какво е това олигофренско желание на комунетата да ипотекират бъдещето на хората.
ЗАЩО МИСЛИШ ТАКА?

2012.08.14 | 18:48

17
ОБОСНОВИ се, а не бълвай присъди от последна инстанция, А? КОГА В БЪЛГАРИЯ ЩЕ ЗАПОЧНЕ ВИСОКОТЕХНОЛОГИЧНО, МАЩАБНО ИНДУСТРИАЛНО СТРОИТЕЛСТВО ПАК?????? Или си просто поредния профанизиран, но тъп и упорит ГЕРБАРАСТ?
Пловдив

2012.08.14 | 18:48

15
Колкото и коментари да се пишат и нагло да се държат Герба си отиват догодина... със тези мизерни замразени заплати и цени летящи в облаците само това е достатъчно не че няма друго а когато си гладен чак тогава преценяваш кой колко пари струва!!!
антикомунист

2012.08.14 | 18:47

11
Озлобели , жалки и простовати хорица , направо сте смешни с това Белене
Българи, събудете се!

2012.08.14 | 18:47

14
Може БИ да сме "озлобени" и "жалки", за теб жалко, двумерно клакьорче гербарастко, ама СЕГА един киловатчас дневна енергия КОЛКО струва - не знаеш - аз ще ти кажа - 0,1997 лв с ДДС (нощната в момента е 0,1407 с ДДС) - питам те КОЛКО ще стане ел.енергията - една технология на преклонна, над сто годишна възраст, за нас Българите след като хлопнете и двата последни реактора на Козлодуй, щото не се съмнявам, че с това ставате, с това лягате туй ГЕРБарастите???? Откъде знам ли - ми само човек като погледне последната редакция на архи лобисткия (в полза на ЕРП-тат разбира се) и реакционен за Българите Закон за енергетиката и му става ясно едно нещо - загубите (във вид на неоправдано и непропорционално повишаващи се тарифи + компенсации за неудачни търговски инвестиции на ЕРП-тата - сагласно чл.21 т.1-17 във вр. с чл. 34 и 45 на същия ЗЕ!) - за нас, клиентите (в т.ч. и СМОТАНИТЕ ГЕРБАРАСТКИ ФЕНОВЕ)!!!!, а печалбите ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ ПРИВАТИЗИРАТ, без дори и мисъл за възмездяване на неволните "акционери-клиенти" на ЕРП-тата, принудени да плащат новия налог във фактурите за ток, наречен "невъзстановяеми разходи"!!!) Ще кажат, ама ЕРП-тата имат "особена обществена роля и значение за обществото" затова се и нуждаели от особена закрила! ДА, ДОБРЕ, ама що чини тук Чешката Държавна ЧЕЗ, маскирана като частен оператор, мигар НЕК не може да бъде по-добър "частен" оператор от неу в България ли??????????? Енергийната мафия, ще доебе путката майна на Българите с одобрителния поглед на ГЕРБарите, един виден екзепляр от които наскоро - Дилянчо Добрев НАЙ-НАГЛО се изцепи, че видите ли, прогресивно намаляващото потребление в България не било задължително НЕЩО ЛОШО!?!!??!!??? - ми то за тях гербарастите може и да не е! Ама пита се в задачата тогава ЩО чинат тези кухи лейки във властта тогаз, освен ако не искат НЕИСТОВО ДА ПРОДЪЛЖАВАТ ДА КРАДАТ от клетото българско общество????! Българи, събудете се!!! Отдавна вече се изясни, че логична мисъл у гербарска кратуна не вирее, там има само клишета, мантри, заклинания и проклинания на сините комунисти към червените комунисти! В каквото амплоа се изявяваш и ти сега (многото фалшиви плюсове не могат да ме подведат!)
Георги Христов

2012.08.14 | 18:47

13
Поздравления към Янаки Стоилов ! Голяма част от гражданското общество в България - предлагаме да се организира и ВТОРА ПОДПИСКА за още един РЕФЕРЕНДУМ --със следният текст : ТРЯБВА ЛИ ГЕРБ ДА УЧАСТВУВА ВЪОБЩЕ В СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ през 2013 г ДА или НЕ !!!
Тото 2

2012.08.14 | 18:47

12
Абе рано или късно ще карам последен модел Мерцедес! Може и да не е в този живот! Не съм разбойник! Пускам от време на време тото! Така, че вероятността това да се случи е някъде около 1:13 млн. За Белене не бих могъл да сметна. То до тогава някой може да е гръмнал Козлодуй например.
Иван Корумбашев

2012.08.14 | 18:46

10
По точно интерес имат Румен Овчаров и енергийното олигархично червено лоби в БСП ,които участват в съпътстващите смесени фирми за строежа и експлоатацията му! Засега Белене се остойностява на 10 млд. евро , а най-вероятно ще е много повече! При стандартните 15-20% комисионни - става въпрос за около 2 милиарда евро пари за заинтересованите страни - затова толкова вият и реват от БСП! Това е партията поробила България от 70 год. под руско иго и намат право на мнение , камо ли пък да ни дават акъл . Под тяхно ръководство останахме последни в Европа и по времето на Виденов окрадаха парите на половината българи в закритите банки.Всичко си спомняме комуняги - отивате си ,това е!
хе хе хе

2012.08.14 | 18:46

9
Помияри комунисти - отдавна трябваше да нахраним кучетата с вас- чак тогава ще можем да се развиваме нормално! Проекта е изгоден само за Русия и бълг. им гъзоблизци от БСП, а ще трябва всички да го плащаме?! Аз не желая да плащам комунистически обвързващ проект!!!!!!!!!!!!!! Като искат толкоз комун. помияри и педераси от БСП да си го строят и плащат сами - аз и още 75 % българи не го щем!Аман от продажни долнопробни комунистически гейчета - вие не сте българи , а руски подлоги!!!!!ИМА КОМУНИСТ - ИМА ПРОБЛЕМ! НЯМА КОМУНИСТИ!
...

2012.08.14 | 18:46

7
всичко тука дето използвате някви обиди сте тъпи като гъз, не можете да разделите една купа сено на две. да не мислите, че на на някой му дреме за вашите дребни нападки.. света се върти и без вас.. а, не знам, колко малкоумен трябва да бъдеш, да не можеш да отчетеш фактора, че ЕС се бори с корупцията във всички страни. сериозно ли си мислите, че ще крупни милиардери и империалисти ще оставят хайка диви руски олигарси да използват България като троянски кон. ЕС прави 18 трилиона, русия 1,8трилиона.
erkyul poaro

2012.08.14 | 18:46

8
1,8 triliona i to v rubli , nai- skapata valuta !

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини