Тон и половина боклук събраха доброволците на Беглика фест

  • 09 август 2012 14:01

  • 550
  • 0
Тон и половина боклук събраха доброволците на Беглика фест
©

Над 30 млади хора от цялата страна работиха за изчистването на защитена местност Батлъбоаз в Западни Родопи, където от 17 до 19-ти август за пети път се провежда уникалния фестивал, съчетаващ хармонично общуване с природата, съвременна култура и алтернативни спортове, щадящи природата.

Огромните количества отпадък са за съжаление следата, която оставят стотици хора, "радващи" се на природата на брега на язовир Голям Беглик през лятото.

Малко от тях обаче смятат за необходимо да се грижат за отпадъците си. Къмпингарите често стоят повече от месец на бреговете и рядко извозват боклуците си, а често ги горят, което води до отделяне на много опасни токсини в атмосферата, повишена опасност от горски пожари и натрупване на парникови газови в иначе чистата ни природа.

Фестивалът за хармонично общуване с природата Беглика фест е единственият в България със своя харта за намаляване на екологичния отпечатък, който целенасочено въвежда иновативни политики в рамките на събитието и подготовката му - насърчаване на споделеното пътуване до местността с автобуси и лодки, изграждане на компостни тоалетни в местността, използване на енергия от слънце и рециклирани растителни мазнини, употреба на съдове замногократна употреба и изграждане на компостери, които помагат за обогатяването на почвата.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
550 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини