Протестират срещу приватизацията на БДЖ

  • 09 август 2012 08:45

  • 624
  • 1
Протестират срещу приватизацията на БДЖ
© Булфото

Протести срещу приватизацията на БДЖ ще се проведат на централните гари в София и Пловдив.

Идеята за така нареченият флашмоб е на "Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт" и е организирана през социалните мрежи. Участието си в протестите са потвърдили около 150 души, съобщава БНР.

От гражданската инициатива смятат, че приватизацията на "Товарни превози" ще ликвидира железницата, тъй като това е последната компания, която би могла да изведе икономиката на България от кризата и да носи приходи от международен товарен транспорт. Организаторите посочват още, че продажбата ще създаде частен монопол, защото 85% от пазара на товарните железопътни превози принадлежи на компанията. Дружеството ще бъде продадено за сума между 100 и 200 милиона лева, при положение, че годишната му печалба е 150 милиона и това ще ощети българската държава с над 1 милиард лева за срок от 10 години. Най-качествените локомотиви ще бъдат продадени заедно с БДЖ "Товарни превози" и това ще рефлектира върху пътническите, което пък ще доведе до неминуемия фалит на дружеството, смятат още протестиращите. Те настояват за оставката на министъра на транспорта Ивайло Московски, както на цялото ръководство на БДЖ, защото, по думите им, то води железницата към умишлен фалит.

Иницаитвата е под наслов "Окупирай Централна гара", но организторите няма да правят блокади.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
624 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Честито!

2012.08.10 | 11:16

1
Ако искаш някой бизнес да го загробиш за винаги и да го няма вече първо го управлявай на автопилот , а после преватизирай го !

Добави коментар

Водещи новини