В учебниците обиждали с "негър" и Манго

  • 07 август 2012 09:23

  • 1813
  • 6
В учебниците обиждали с "негър" и Манго
©

В учебниците липсва информация за хората с различна сексуална ориентация. Това сочи анализ на Комисията за защита от дискриминация (КЗД), пише в. "Преса".

В уроците за половата система и полово предаваните болести се поддържа хипотезата, че сексуалното общуване става само между мъж и жена. В същото време децата знаят думи като "гей", "хомосексуалист" или "педераст" и ги използват като обида. Тук както родителите, така и училището са абдикирали, се твърди в доклада.

Експертите смятат, че учебниците насаждат дискриминация и омраза. В началния клас една от задачите представя изображение на дете с тъмен цвят на кожата с големи халки на ушите, тарамбука и боси крака. Децата трябва да познаят думата "негър" към изображението, която според КЗД е обидна. На мушката на експертите попаднала и приказката "Манго и рибарят" от учебника по български език за седми клас на издателство "просвета". Според комисията малкото име на главния герой е нарицателно за ром. Повечето от анкетираните малчугани пък посочили, че свързват представителите на този етнос главно с мръсотия и кражби.

Проблемни елементи са открити в тетрадката по "Човек и общество" за четвърти клас. В историята за Св. Георги Софийски, в която се разказва за насилствено потурчване, не било уточнено, че ислямът не е агресивна религия.

От комисията вече са изпратили предписания до образователното министерство да посочи антидискриминационни критерии, според които да се пишат учебните помагала. Очаква се по-късно този месец да стане ясно дали обидните според КЗД текстове ще бъдат заличени от ученическите книги.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
1813 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2015.02.04 | 08:32

6
Разговор между баща и син цигани: Тати како е туй демокрация бе ? Демокрацията е когато ний лежим, ядем и пийми пък българити бачкат и ни хранят. Тати ами ако са недоволни тез българи бе ? Аааа, туй вече е дискриминация !!!
AAAAA

2012.08.18 | 05:39

5
CHTOM POTUR4VANETO E NASILSTVENO ZNA4I E AGRESIVNO-TOLKOVA E PROSTO GOSPODA EKSPERTI

2012.08.18 | 05:39

4
Айде,пак заигравки по хамериканси тертип.Там немало негри, а афроамериканци.Ами в Африка какви са-афроафриканци ли?Значи в Швеция са шведо африканци и т.н и т.н
Син съм на Земая Прекрасна

2012.08.18 | 05:39

3
Искам да им види лицата целият Български Народ на тези "експерти-дупедавци", които са способни да продадът Народа и Родината заличавайки историята ни ! Думата "РУШВЕТ" е Турска! Б Българския речник преди да бъдем поробени такава дума с тоя смисъл не е съществувала! За колко ви купиха "ГЕРБЕРИ" ???

2012.08.18 | 05:38

2
При история за насилствено потурчване трябвало да се уточни, че ислямът не е агресивна религия ?????? Последният пресен пример Бургас . Ха сега ми кажете че ислямът не е агресивна религия . Стига блудствали с българската история .
Ами не е сигурно ...?

2012.08.18 | 05:38

1
"При история за насилствено потурчване трябвало да се уточни, че ислямът не е агресивна религия " . Сигурно християни масово се опасват със експлозиви и се взривяват , отвличат самолети и ги разбиват заедно със пътниците им в сгради и т. н. Вероятно християните са събирали цели села и под заплахата да им отрежат главите са ги потурчвали и помюсюлманчвали или докато християнските държави се чудят как да решат не един и два проблема на планетата от Глобалното затопляне до глада и заразите разни държави от чиста доброта и човеколюбие разработват оръжия за масово унищожаване . Да бе да повярвахме ви ....

Добави коментар

Водещи новини