Рудник "Челопеч" работи без ОВОС от 2 г.

  • 02 август 2012 17:12

  • 2812
  • 1
Рудник "Челопеч" работи без ОВОС от 2 г.
©

Находището "Челопеч" за преработка на медно-златни руди работи с прекратена процедура по оценка за въздействие на околната среда от вече близо две години, сочи справка на Министерство на екологията, съобщи БНР.

В началото на седмицата Гражданският комитет за Челопеч аларамира, че след когато добивът на злато и мед се е увеличил моногократно, три пъти се е увеличило и замърсяването на района. Ако до началото на септември не се постигне договорка за компенсация на живеещите там, комитетът ще сезира европейските институции. Като член на парламентарната екологична комисия депутатът Георги Божинов заяви, че фирмата трябва незабавно да поиска нова оценка за въздействие на околната среда.

Дончо Иванов, председател на "Коалиция за устойчиво развитие", заяви пред БНР, че компанията оператор трябва да се извини на местното население. Местното население е част от документите, подписани "на върха" и то има същите права, каквито са и правата на администрацията, и бизнеса. Трябва да се установи  картината на заболеваемост. И да се вземат съответните мерки за компенсация на пострадалите.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
2812 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
йойо

2012.08.14 | 13:02

1
В град Челопеч се гърми с пиратки имам чувството, ако слушам хората дето излязоха пред бтв, а компанията трябвало да се извини че измъква златото. Гражданите трябва да се извинят на този така неречен инвеститор че му пречат да ограбва БГ...

Добави коментар

Водещи новини