Погнаха неплащащите здравни вноски

  • 31 юли 2012 20:39

  • 6172
  • 22
Погнаха неплащащите здравни вноски
©

Националната агенция за приходите започва съвместна акция със здравната каса срещу българите с добри доходи, които все "забравят" да си платят здравните вноски. За това са се договорили управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Пламен Цеков и директорът на НАП Красимир Стефанов, съобщава "Труд".

Към момента не се знае точно какви по възраст и социален статус българи влизат в групата на неплащащите. "А и всеки гледа от неговата камбанария. За да се оправдаят някои самоосигуряващи се, веднага се посочва тежкото положение на тютюнопроизводителите (те разчитат на държавната субсидия веднъж годишно), които при настоящите условия трудно можели да се издължават към касата. Нашата задача е да разберем кои са останалите длъжници", коментира шефът на НЗОК.

Служителите от Здравната каса щели да подават ЕГН на неосигурените на инспекторите от НАП, които ще проверят в данъчните им декларации с какви приходи разполагат, както и да видят какво е имотното им състояние.

"На пръв поглед на колегите от НАП задачата им се видя доста тежка, но в последствие се разбрахме, че може да я изпълним", добави д-р Пламен Цеков. По закон НАП има право и задължение да глобява неосигурените и да търси от тях пропуснатите суми. Здравно неосигурените българи, които са 1,2 млн. души, годишно ощетяват касата с над 600 млн. лв., съобщи д-р Пламен Цеков. Той добави, че с тази крупна сума значително може да се повишат заплатите на лекарите и сестрите. Както и да се покриват много повече медицински дейности или консумативи, за които в момента болният вади от джоба си.

"Близо 15% от неизрядните платци се осигуряват при нужда. Т. е. покриват си задължителните осигуровки за 3 г. назад, за да възвърнат правата си, и независимо че постоянно се повтаря колко лоша е здравната ни система, те с лекота влизат в нея и започват да се лекуват по клинични пътеки дори за 15 000 лв.", каза още управителят на НЗОК.

Самоосигуряващите се българи, които имат повече от 3 неплатени здравни вноски, се наказват с глоба от 500 до 1000 лв., при повторно нарушение санкцията е от 1000 лв. до 3000 лв., предвижда Законът за здравното осигуряване. Дължимите пари пък се събират от служителите на НАП, за което право им дава Данъчно-осигурителният процесуален кодекс. Ако задължението да плаща здравни осигуровки е на работодателя, а той не ги внася, тогава съответният служител не губи здравноосигурителни права, пише още в закона. А малцина знаят, че за неявяване на профилактичните прегледи, които са описани в Националния рамков договор, подписан между касата и съсловните организации, губят осигурителните си права за срок от един месец.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6172 22

Свързани новини

Коментари 22

Добави коментар
onq s konq

2012.08.07 | 22:22

22
Эабеляэвам,че в последно време тая каса почна да се държи много невъэпитано...ЕГН-то й го подарявам-аэ ще си иэмисля друго,но да ми сяда беэ покана на масата и да посяга директно на десерта ми...
Ghost

2012.08.07 | 22:22

21
Тая Деса да си подава оставката. Няма да дам и 1 ст. Няма да храня разни гладни въшки придошли от селата и ми станали депутати. Като съм безработен какво ти плащам ма маймуно мръсна ? Никой да не дава пари. Ха нека пак да имат наглостта да посегнат на личните ни дании, ей на тогава ги даваме на съд. Автогол ще си вкарат. Десо - оставката и си отивай на село от дето си дошла да копаш. Ако ли не - бегай скрий се у лево и си трай. Без мутренски номера да изнудвате хората. 90-те години на мутрите-рекетьори отдавна отминаха. Че и вече "погвали" ! Какво ще ни погвате бе червеи такива, паразити гладни ? Няма да ви храним, не сме и длъжни! По скоро ние ще ви погнем за това че нарушавате нашите конституционни права за личните данни.
Илиев

2012.08.06 | 21:54

19
Мисля, че е време да премахнат солидарната здравна система и да въведат индивидуална система и здравноосигурителните нива. Видя си, че пари в здравеопазването няма. А и така всеки ще си знае дали си е платил, касата няма да е ощетена и никой няма да работи за едни пари, а до се подписва за други.

2012.08.06 | 21:54

20
аз пък мисля че е крайно време да не се осигуряват здравни грижи на циганите и да се подгонят всички работодатели които не плащат: заплати, данъци ,осигуровки и не си декларират реалните печалби

2012.08.06 | 21:54

18
Свършиха парите за магистрали а сега със последният доклад въобще няма да се учудя ако и на ГЕРБ са им спряли еврофондовете както и на предните и се чудят от къде да намерят пари за грандоманските изцепки на Бойко Живков Банкянската тиква .

2012.08.06 | 21:53

17
Асен Соколов братче как да започнат от циганските гета нали няма да има кой да ги избере то само на тях и на една шепа дебили със IQ на амеба разчитат !!!!!!!!!!!!
Дъра бъра

2012.08.06 | 21:53

16
Интересно какво разбират шибаняците от здравната каса под добри доходи.Ако заплата от 500лв е добър доход!!!???Ако тези хорица си мислят че с подобна заплата можеш да си платиш данъците,тока водата,парното,да си купиш ядене и да ти останат пари значи трябва в най скоро време да посетят специализирано лечебно заведение.Като изключим мангалите съм сигурен че всеки българин който в момента не е здравно осигурен си плаща като поп когато отиде на лекар.Госпожи и господа управляващи време е да се осъзнаете или да си заминавате.Стига сте тероризирали народа.
Дани

2012.08.06 | 21:53

15
Аз едно не разбирам,защо когато не съм си плащал осигуровките и отида на преглед ме таксуват си плащам защото не съм осигурен,и когато искам да си внеса осигуровките те ми казват да си платя, за предишните месеци в които аз така или иначе съм си плащал.Къде е логиката?Интересно ми е дали само аз мисля по този начин.
as1

2012.08.06 | 21:52

14
тия боклуци управнците искат да ни уморят от данъци,данак за всичко дории за въздуха ще поискат като човек няма пари от каде да ви ги изкара бе??? нека поне да се напални тая държава с цигани и да умре в мизерия
наблюдател от Копенхаген

2012.08.06 | 21:50

13
егати изродите! ама така е като...ей я епикризата на БГ Завета,не знам Стар или Нов е,ама е винаги Актуален Завет: първом беше измамата и серкмето на разтеглящите локуми и ловящи с виртуални лафчета и обещания политикономически БОКЛУЦИ в БГ!!това ПЪРВО е времето в което народчето слушка и запка и следователно сковава един ешафод,по всички правила,здрав ешафод! второ,на изборчетата народчето гордо пристъпва напред,пуща гласче( но не бойкотира всенародно - както трябва!!) и по тоя начин прави последната стъпка,полседния детайл-замята си сам въжето връз шията -там,на скования от самия него ешафод!! Третото и последно,което следва е най-дълго и най-съществено- следва 4 годишни конвулсии,гърчове и мятане на народните хамсии и паламуди с въже на шиите върху скования от тях ешафод! С въжето,което сами са си метнали,че и затегнали! А палчите,избраните палачи си работят- издевателствуват,зорко следят достатъчно голям ли е гърча !! Това е завета български-на 4 годинки или на петилетки,това е! Дружба от векове за векове- между жертви и палачи!!!
menev

2012.08.06 | 21:50

12
тва добри доходи и него може да го сложите в кавички ... а пък и не мога да разбера ква е файдата от тея здравни като само им наливаш пари пък ако недай си боже ти се наложи нещо по-сериозно помощ от държавата никва ...

Добави коментар

Водещи новини