Роботи помагат на хора

  • 30 юли 2012 12:13

  • 1294
  • 0
Роботи помагат на хора
©

Група американски учени иска светът да забрави за големите, тромави роботи от научно-фантастичните филми. Вместо тях изследователите представят най-новите модели - създадени, за да помагат на хората, които най-много се нуждаят от това, разказва БНТ.

В лаборатория в Силициевата долина учените програмират роботите да изпълняват досадните домашни задължения като сгъването на прането и сортирането на чорапите. В същото време ги правят да изглеждат малко по-близки до човека. С подобна задача се се нагърбили изследователите от "Уилоу Гараж" - компания, която проектира персонални роботи.

Един от най-доволните клиенти на работилницата за роботи е Хенри Еванс. На 40-годишна възраст Хенри преживява удар, който оставя цялото му тяло парализирано. Мъжът разбира какво му казват хората, но не може да им отговори. Хенри става един от първите, които изпитват възможностите на робота Джейк. Само с движение на очите си и ограничена употреба на един пръст, Хенри кара робота да го обръсне, да го почеше, да му подаде кърпа.

Според изследователите, много хора с увреждания предпочитат робот пред това да наемат помощник. По думите на изобретателя Чарли, става дума за разликата между това да помолиш някого да направи нещо за теб и това сам да го свършиш. Хората искат независимост, допълва той.

Джейн споделя, че обича робота, който е помогнал изключително много на съпруга й. Той му е позволил немислимото - отново да почувства, че има контрол над живота си.

Последвайте канала на

1294 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини