Харесайте facebook страницата ни

Няколко села в Смолянско са на воден режим

Редица селища в Родопите са на воден режим заради невижданото за последните години засушаванe, съобщиха от ВиК- Смолян.

Заради липсата на валежи от дъжд, намаленият дебит на водоизточниците и честите поливания се налага спиране на водоподаването към населението в определени часове.

На воден режим от 23 юли е смолянското село Белев дол, съобщи КРОСС. Водата в селото се спира от 21.00 часа вечерта до 06.00 сутринта. По четири часа на ден без вода е и доспатското село Любча. Режимът е наложен на 23 юли, като водата се спира от 10.00 до 14.00 часа.

С режим на водата е и девинското село Осиково. Там живителната течност се спира всеки ден от 22.30 до 06.00 часа. Безводие мучи и около 1500 жители на община Неделино. Става въпрос за водоснабдяването в селата, където няма изградена централизирана мрежа за водоснабдяване и всеки жител сам се снабдява с вода от местни водоизточници.

Вече близо месец в Родопите не е валяло. Много земеделски производители вече са с унищожена реколта от рекордните горещини. Ограниченията върху водоползването ще бъдат премахнати след нормализиране на дебита на водоемите. Напълно възможно е в следващите дни още населени места в Смолянско да минат на воден режим.

В планината липсват канали за напояване, както и изградена напоителна система. Сериозни са пораженията най-вече по картофените насаждения.

Коментари
Коментари (0)
Коментирай
 
Добави Коментар