Чистилище на Богдан Александров и Гордън Картър

  • 17 юли 2012 11:43

  • 1660
  • 0
Чистилище на Богдан Александров и Гордън Картър
©

На 11 юли 2012 г., в изложбена зала “Райко Алексиев” в София, бе открита изложбата „Чистилище” на Богдан Александров и Гордън Картър. Най-новият проект на двамата художници е разработен и осъществен в сътрудничество с галерия „Юзина” и Десислава Монева като негов куратор и ще бъде изложен за посетители до 30 юли.

„Изложбата е резултат от изследването на двамата автори върху идеята за това как действията на индивида влияят на обществото и как глобалните събития променят действителността. Двете неща са перманентно обвързани/преплетени във взаимоотношение на принципа - “живей или умри”. Десислава Монева, куратор


Идеята за чистилище е всеобразна метафора на човешките инстинкти за оцеляване и процесите, свързани с движението на личността и нейното израстване. Без болка и смърт няма израстване! Една идея, която е особено актуална за времето, в което авторите живеят и творят. Всичко, което познаваме повече или по-малко излиза от сянката на съзнаието и подсъзнанието и ни сблъсква с нашата истинска същност.

Откриваме интерпретиране на понятия като: ” истина”, “ причина”, “ следствие”, “възможност”. Четириизмерните портрети на Богдан Александров са вид симулация на действителността и въздейстат на подсъзнателно ниво чрез интуитивно подбрани човешки състояния, които са лесно разпознаваеми и внушаат определени емоции.

В известен смисъл 4 D портретите, които Богдан създава са илюстрация на събирателни образи, които могат да бъдат предложени като представителна извадка на конкретен човешки модел, изваден от контекст на масите. Силата в творчеството на автора не е само в оригиналната и нетрадиционна техника,която използва, а най-вече в интуитивно-философската игра с образа. Мощната метафора, може да бъде уловена само от посветения, този който знае кога да “излезе или се слее със сянката“.

Проектът е и продължение на дългогодишния артистичен интерес на Богдан Александров и Гордън Картър, които се срещат в общ изложбен проект не за пръв път и обединени от парадокса на информационния и глобализиращ се свят. Творческите търсения на Гордън Картър взаимодействат с търсената дълбочина на Духа в конкретна игра на звуци, цветове и движения, които сякаш случайно допълват техническото изразяване и концепцията на проекта, разкривайки индивидуалнотстта на автора. Чистилището, като обиталище на духа в конкретно измерение – тук и сега!

Последвайте канала на

1660 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини