Откриха "британската Атлантида"

  • 04 юли 2012 17:02

  • 4999
  • 1
Откриха "британската Атлантида"
©

Водолази ангажирани от петролни компании случайно откриха останки на град, за който се предполага, съдейки по големината му, че е бил обитаван от 10 000 души, пише в последния си брой британския вестник "Дейли мейл".

Според изданието, находката се намира в района на Догерланд, който "бавно потъвал" в продължение на хиляди години, докато накрая съвсем изчезнал под водите на морето между Шотландия и Дания. Периодът в който това се случило е от 18 000 до 5500 година пр. Хр.

С помощта на данните, получени от петролните компании, екип от археолози, климатолози и геофизици успели да направят карта на "изгубената земя", по която някога се разхождали мамути и други изчезнали животински видове.

Предполага се, че в "британската Атлантида" са живели около 10 000 души, а според мнението на ученитe, най-вероятната причина за потъването е опустошително цунами.

"Много хора смятат, че вдигането на нивото на морето е нещо ново. Това всъщност е един цикъл, който многократно се повтаря в историята на Земята", казва Ричард Бейтс от университета "Сейнт Андрюс" в Шотландия.

Фосил на мамут показва, че по тези земи някога е имало хълмове и долини, а не море.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
4999 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2012.07.05 | 04:16

1
Кви са тея звездички, по хубава снимка нямаше ли поне да се види кое е земя, кое залив и т.н ..

Добави коментар

Водещи новини