Откриха частица доказваща наличието на други измерения

  • 04 юли 2012 10:12

  • 2515
  • 3
Откриха частица доказваща наличието на други измерения
©

Учените от ЦЕРН обявиха, че са открили нова частица при експериментите с големия адронен колайдер, съобщи АП. Свойствата на новооткритата частица като цяло съответстват на очакванията за търсения от физиците бозон на Хигс -божествената частица, но някои от характеристиките се различават.

Досега обаче науката не разполага с експериментални данни, потвърждаващи, че тя е реална. За първи път предположението за тази частица е изказано през 1960 г. от британския физик Питър Хигс.

„Наблюдаваме нова частица и имам достатъчно силни доказателства, че става дума за откритие”, коментира Джо Инкандела, член на екипа, работещ с детектора CMS, улавящ „следите" от елементарните частици при провеждането на експериментите в ЦЕРН.

На учените е необходимо още време за допълнителен анализ на данните, за да се произнесат за новооткритата частица.

„По свойствата си тази частица много прилича на Хигс бозона, но по отношение на някои параметри не съответства съвсем точно на очакванията. Възможно е да е не точно Хигс бозонът от Стандартния модел, а подобна на него частица”, разказва Инкандела. По думите му, ако това е така, откритието ще доведе до революция във физиката. Съществуването на такава частица ще докаже наличието на допълнителни пространствени измерения.

Последвайте канала на

Novini.bg
2515 3

Коментари 3

Добави коментар
pinx

2014.01.13 | 23:25

3
тия май само с глупости се занимават, важното е да им се отпускат бюджети.
sos

2014.01.13 | 23:25

1
точно за такива "глупости" трябва да се отделят най-много пари!
---

2014.01.13 | 23:25

2
нова би довело до революция!

Добави коментар

Водещи новини