ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро

  • 03 юли 2012 17:25

  • 1856
  • 5
ГДБОП конфискува пиратски софтуер за 75 000 евро
©

Служители на ГДБОП иззеха нелицензиран софтуер за над 75 хиляди евро, съобщиха от пресцентъра на МВР.

След упорито разследване, служители на сектор „Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт“ в ГДБОП предотвратиха престъпна дейност, свързана с незаконно използване на бизнес софтуерни продукти. С тях двама съдружници на фирма изработвали проекти за изграждане и строителство на жилищни, търговски, промишлени и административни сгради, както и проектиране и строителство на инфраструктурни проекти.

Л.К. на 46 години и 42-годишната В.П. са гръцки граждани със статут на постоянно пребиваващи в България. Те са регистрирали фирма у нас, с предмет на дейност в областта на строителството.

При претърсването от офис в центъра на столицата антимафиотите са иззели 7 компютърни системи с множество бизнес софтуерни продукти, сред които по-известните са: Windows, Microsoft Office, Coler Draw, Fhotoshop. По първоначални данни фирмата е развивала дейността си от 2004 г. и е участвала в изграждането на стотици проекти на български и чуждестранни фирми на територията на страната. Нанесените щети на компаниите, членки на Сдружението на издателите на бизнес софтуер /BSA, са огромни. Само стойността на иззетия възлиза на над 75 хиляди евро, уточняват експертите.

Срещу търговците, използвали нелицензираните продукти, е образувано досъдебно производство по чл. 172 от НК. Системните действия на ГДБОП по противодействие на организираната престъпност в областта

Последвайте канала на

Novini.bg
1856 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
бай хуй

2016.05.22 | 05:02

5
абе тия смешници б.б. и цв. цв. с какво се занимават-по улиците се стрелят с калашници - а големите престъпници имали фотошоп да се отрази веднага в цял свят този грандиозен успех на правителството-бегооом марш!
O6te Edin Lud

2016.05.22 | 05:02

4
Малииии... за каквомидела реч... ба си.. ми то 90 % от рекламните къщи в България са с пиратки софтуер... Това ли е проблема на България... ба си .. безработицата.. тя не е проблем... убийствата . ... те не са приблем.... цената на тока.. тя не е проблем..... алоооо земете се в ръце бе хора-управляващи...
коко

2016.05.22 | 05:01

3
Некви си хора си имали фирмичка и ползвали някъв пиратски софтуер, като 90% от бизнеса в смотаната ни бедна държава и ГДБОП им се изсипва по сигнал от "доброжелатели" да им скапят бизнеса. То бива да ни е поръчкова полицията, но толкова не бива. Къде е организираната престъпност тук бе? Аз ако бях от тия ченгета щях да ме е срам с какво се занимавам. Кат ме пита сина ми дали съм хванал лошите ще му кажа : "Не тате, днес изтормозих едни хорица дето си работят по цял ден и им скапах бизнеса, за да му е убаво на тоя дето ми даде едни пари да му разчистя конкуренцията. Видиш ли тате, аз съм герой..."

2016.05.22 | 05:00

2
Ако трябват да закрият всички, то няма да остане подобна фирма в България. Първо си вижте общините какъв софтуер използват, пък тогава гонете простосмъртните!
пират

2012.10.29 | 15:25

1
То и аз съм пират, как може със заплата 400 лева да си позволи човек софтуер за домашния компютър, който струва 2-3 хиляди лева поне ... ама не Тиквата и Цвък трябва да правят акции и да мачкат народа, да си затварят очите за най-големите престъпници, а Ваньо Танов да им контролира контрабандните каналчета.

Добави коментар

Водещи новини