Египетски лешояд се появи край Враца

  • 28 юни 2012 16:34

  • 3043
  • 1
Египетски лешояд се появи край Враца
©

Египетски лешояд е наблюдаван да се храни на площадката за изкуствено подхранване край монтанското село Долно Озирово, което се намира в границите на Природен парк "Врачански Балкан", съобщават от парка.

Последната двойка от световнозастрашения вид птица в района е изчезнала преди три години. Оттогава са виждани само скитащи единични птици, но за първи път египетски лешояд каца, за да се храни на площадката, допълват от природния парк, пише inews.bg.

Възрастният египетски лешояд (Neophron percnopterus) е бил без пръстени и крилометки. Той е наблюдаван да се храни на площадката край Долно Озирово в група от гарвани и четири маркирани белоглави лешояда, освободени от намиращата се наблизо волиера за адаптация. 

Площадката за изкуствено подхранване в природния парк се  поддържа в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в  България". Програмата е за възстановяване популацията на  белоглавия лешояд като гнездящ вид в Стара планина, но от  дирекцията на ПП "Врачански Балкан" се надяват тя да помогне за подобряване на условията за живот на много по-редкия и застрашен египетски лешояд.

Екипът ще продължи да осигурява храна на  застрашената птица и да следи за появата на нови екземпляри.

Последвайте канала на

Борислава Борисова
3043 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
d

2012.06.29 | 14:43

1
Vraca, grad na orli.

Добави коментар

Водещи новини