Кръв прокапа от свещ за неопят врачанин

  • 05 юни 2012 20:13

  • 14212
  • 15
Кръв прокапа от свещ за неопят врачанин
©

Факлия на неопят врачанин прокърви на 55-ия ден от погребението му. Голямата свещ била запалена от служителката Елена Ребърковска в параклиса "Свети Архангели" на новия гробищен парк днес, пише "Стандарт".

Жената се изумила, когато по парафина започнала да се стича червена гъста течност, която направила локвичка около фитила и пламъкът угаснал. Смаяната жена запалила пак факлията и червената струя продължила да тече, като капки от нея я оплискали и тя видяла на ръката си истинска кръв. "Кръвта бликаше като от рязана вена", разказа Елена Ребърковска. "Настръхнах, не можах да проумея какво се случва и изтичах да извикам администратора на парка Веселка Генова".

"Колежката дойде разтреперана, хвана ме за ръката и ме заведе в параклиса. Шокирах се, като видях кръвта, която извира от факлията", разкри Генова. Свидетели на чудото станали работници от каменоделната, тролейбусният шофьор Валентин Иванов, Йовко Петров, продавачката на свещи Марина Георгиева и отец Галин. Към обяд очевидец станал и траянополският епископ Киприян.

В ранния следобед в параклиса дойде и врачанският митрополит Калиник, който също видя с очите си окървавената свещ. Елена Ребърковска му разказа, че 60-годишният Георги Тодоров Ангелов е бил погребан на 13 април с граждански ритуал, без да е опят от свещеник. Близките му оставили свещта в параклиса, където да се пали всеки ден. Оттогава те не са идвали и на гроба му. Не се появили на 21 май, на 40-ия ден от смъртта му, когато е и големият църковен празник "Св. св. Константин и Елена". Не била отслужена панихида и гробът не бил равнен.

Служителката в параклиса Елена Ребърковска въпреки това продължила да пали факлията всяка сутрин и тя си горяла нормално. Във вторник пък я запалила заедно с още 7 свещи, които видимо са направени от същия парафин, но те не прокървели. Като чу разказа, владиката отслужи трисагиум - кратка молитва за покой на починалия, която завърши със: Стори ему вечная памет.

Митрополитът също бе изумен от прокървялата свещ и бе категоричен, че подобно нещо досега никъде не се е случвало. Попове припомниха за плачещата икона в Ерусалим и за статуята на Дева Мария в Италия, която също ридае, но за свещ не бяха чули.

"Засега не мога да дам никакво обяснение, не знам дали е божий промисъл или дяволско изкушение", призна владиката Калиник. Дядото сподели още, че като не знае каква е причината за това чудо, не може да прогнозира дали е лошо предзнаменование или ще има хубави последици.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
14212 15

Коментари 15

Добави коментар
Петър Николов

2012.06.11 | 10:49

15
Майка ми е свидетел на чудесата в живота на дядо ми, станали в същата тази Врачанска епархия. Моля не смесвайте недостойнството на отделни свещенослужители със свръхестествениете проявления, които Бог допуска за наше назидание и укрепване на вярата. Моето свидетелство (и свидетелството на роднините ми) е за много по-големи чудеса от това. Питате за клипове, но не мисля, че това би ви убедило. Все ще намерите за какво да се хванете, за да оправдаете живота си не по Бога. Като толкова искате клипове, разгледайте руския и-нет и ще видите колко мироточиви икони има. Там има и научни изследвания на мирото. Ако и това не ви е достатъчно, питайте стотиците свидетели на благодатния огън. (наскоро руски физик вкара апаратура при Божия гроб и каза, че това е чудо. Апаратурата му не е засякла изкуствен източник на енергия), или си обяснете чудото в Македония, където по време на служба, пред очите на хората се обновили част от стенописите .
Mitko

2012.06.10 | 02:08

14
Добре, но от свеща е капело кръв в крайна сметка! .... и има много свидетели.
Byzona

2012.06.10 | 02:07

13
"Смаяната жена запалила пак факлията и червената струя продължила да тече, като капки от нея я оплискали и тя видяла на ръката си истинска кръв. "Кръвта бликаше като от рязана вена", разказа Елена Ребърковска." - край на цитата. Струва ми се, че в цялата работа има пръст Holywood...
Атака

2012.06.07 | 21:51

12
Господ дава нишани на ,,миряните".Кръв ще се лее на Земята.Вижда му се края на тоя изроден свят.

2012.06.06 | 11:51

5
na kyra mi 6e mresh ti

2012.06.07 | 21:51

11
има Господ, макар, че в днешно време мн хора не вярват поради ограничението си. Замислете се колко сме ограничени. Имаме тяло, но не и душа. В същото време науката не е обяснила безброй много феномени, а бедните хорица, заблудените душици продължават да вярват, че хората са слезли от дърветата. Аз лично не съм произлязъл от маймуните, който иска да си вярва в тия глупости не го съдя, но според мене няма логично обяснение за възникването на живота освен Божие сътворение. Дори една маймунка за да порасне трябва някой да стои до нея, да я храни и кърми.. Следователно, ясно е от къде е произлязла кокошката, но няма друго обяснение за възникването на яйцето освен .....
asd

2012.06.07 | 09:56

10
Не искам да коментирам дали има някаква висша сила или не, но твърдението ти че не си произлязъл от маймуна е просто глупаво. Как би обяснил съществуването на динозаврите, може би фал старт на божия план, непланирана грешка или въобще не са съществували? Може би този който те е създал е направил необятна вселена за украса и просто е изчакал няколко милиарда години за грандиозното откриване на човешката раса ?
един

2012.06.06 | 15:42

9
то че има висша сила, има, ама на земята има и друго - ЛАБОРАТОРИИ. айде шашнатите храмови служители да занесат свещта за експертиза, па да видим кръв ли е, или китайски парафин менте....
хаха

2012.06.06 | 15:24

8
Тези простотии с плачещи мадони,икони и т.н носят добри пари в католическият свят и генерират всяка година МИЛИАРДИ приходи от поклонници , и от всякакви съпътвстващи индустрии.Явно тук се сетиха да експоатират хорската ГЛУПОСТ и се почва с "чудесата".Има 2,6 милиона дъртаци гледащи ТУРСКИ филми , защо да не им пуснат и този "филм". Очаквам в скоро време Дева мария да пчоне да намига като от индийска 3D картичка на "вярващите".
hamster

2012.06.06 | 12:03

7
Толкова свидетели, никой ли не се сети да заснеме явлението с фотоапарат? Откъде да съм сигурен, че това не е поредната щуротия на църквата?
burziq

2012.06.06 | 11:51

6
tupi sektanti
e

2012.06.06 | 11:50

4
Сатанинските слуги -поповете пак започнаха с "Имало едно време",понеже не могат да обяснят Първа и Втора заповед на господа.Попитайте попа какво е това описано в Новия Завет,наречено "Звяра"

Добави коментар

Водещи новини