Продаваме кола и имот само при платени здравни осигуровки

  • 04 юни 2012 20:17

  • 5873
  • 35
Продаваме кола и имот само при платени здравни осигуровки
©

Промени в закона, които депутатите обмислят, предвиждат задължението да се извършват продажби на коли и имоти само при платени здравни осигуровки, съобщава БТВ. Целта е броят на здравно неосигурените българи, който сега надхвърля един милион, да намалее.

В момента хората, които искат да продадат имот или автомобил, подават декларация, за да гарантират, че не дължат пари за данъци, мита и задължителни осигурителни вноски. В бъдеще обаче е възможно за това документ да издават данъчните и едва след това ще се пристъпва към сделка. Но според нотариалната камара така процедурата по продажбите ще стане тромава.

"Няма да намали сделките, но допълнително ще ги затрудни и в крайна сметка много хора си продават имотите, за да си погасят задълженията. Това е смисълът - не да се разтъкават гражданите да ходят от учреждение на учреждение, а да погасят своите задължения", казва Димитър Танев.

Нотариусите предлагат те да могат по електронен път да вадят удостоверение за здравните вноски и при сключването на сделка, част от парите от нея да не отиват при продавача, а да бъдат превеждани за погасяване на задължения. От агенциите за недвижими имоти пък казват, че новите разпоредби няма да затруднят работата им, но ще бъдат безрезултатни:

"За да бъде ефективна подобна мярка, тя трябва да бъде насочена към държавна услуга, предоставяна на много граждани, така че те да имат нужда от нея. В пазара на имоти не участват много хора и малка част от тях не са си платили здравните осигуровки", коментира Георги Павлов.

Тепърва депутатите ще решат какви точно ще бъдат механизмите, с които да мотивират повече хора да си плащат редовно здравните осигуровки. От НАП обявиха, че имат необходимия капацитет да издават документ за внесени здравни осигуровки, ако предложените промени бъдат одобрени от парламента.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
5873 35

Свързани новини

Коментари 35

Добави коментар

2013.08.01 | 16:19

24
Очаквам , който не си е платил здравните осигуровки да нямат право да ходят на почивка, да се возят в градския транспорт, да нямат право на място в гробищата ! Бах тия вече се ос.раха!
минаващ

2013.08.11 | 16:43

35
Пак гласувайте за Тиквата и после ревете.
MMA

2013.08.11 | 16:43

34
ПРАВИТЕЛСТВОТО ВЕЧЕ ТОЛКОВА ПРИТИСКА ХОРАТА, ЧЕ НАКРАЯ ВЕЧЕ НЯМА ДА ИМА КАКВО ДА ИМ ВЗЕМАТ И ТИЯ АЛЧНИ ПОЛИТИЦИ ЩЕ СИ НАПРАВЯТ САМИ „ХАРАКИРИ"! КАТО ИСКАТ ДА ВЗИМАТ ОТ НАРОДА, ПЪРВО ДА СЪЗДАДАТ УСЛОВИЯ И ПРЕДПОСТАВКИ ХОРАТА ДА МОГАТ ДА РАБОТЯТ И ДА ИЗКАРВАТ ДОСТОЙНО СВОЙТЕ ДОХОДИ И ЕДВА ТОГАВА МОГАТ ДА СЕ ПРАВЯТ НА МНОГО СТРИКТНИ! ТИЯ БЕЗДУШНИЦИ НАРОЧНО НЕ СЪЗДАВАТ УСЛОВИЯ ЗА НОРМАЛНО ФУНКЦИОНИРАНЕ НА МАЛКИЯ И СРЕДЕН БИЗНЕС И САМО ЗА ДА НАЛОЖАТ МОНОПОЛА НА НЯКОЙ ТЕХЕН ЧОВЕК, КОЙТО ПОСЛЕ ИМ ПЛАЩА РАЗБИРА СЕ, ЗАКРИВАТ И СЪСИПВАТ СТОТИЦИ ФИРМИ И СЪДБИ С ТАКИВА ЛИЦЕМЕРНИ ДОВОДИ И КРИТЕРИИ! ТИЯ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЯ ВСИЧКИ ДО ЕДИН СА ЗА НАРОДЕН СЪД!!!
Стоянов

2013.08.11 | 16:42

33
Защо да си продавам колата, направо да ми я вземат щом не съм платил здравни осигуровки. Това го е нямало дори и през онези 500 години. Данъци, данъци, данъци, осигуровки, данъци, данъци, осигуровки..........
Варна

2013.08.11 | 16:42

32
На изборите догодина пак гласувайте за Гроб видяхте ли кво правят имат за цел да затрият Българите това е тяхната задача.ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ДОЛУ ГРОБ ЗАМИСЛЕТЕ СЕ БЪЛГАРИ!
Николай Цаков

2013.08.11 | 16:41

31
Всеки трябва да си плаща здравните осигуровки!
един

2013.08.11 | 16:41

30
така ли, Цаков? и що? не би ли трябвало всеки сам да решава иска ли или не иска да е осигурен? в цивилизования свят е така - ако искаш, плащай осигуровки всеки месец, ако пък предпочиташ - плащай кеш, ако и когато се наложи. само в Бг пак сме по-по-най. навремето имаше една митична организация ОФ - в нея не членуваше почти никой, ама ВСИЧКИ граждани плащаха членски внос - е така, "на общо основание". е, ония времена ли ще връщаме? въпросът е риторичен, отговорът отдавна се видя....
ivan ivanov

2013.08.11 | 16:40

29
КРЪВОПИЙЦИ !
petko kiryakov

2013.08.11 | 16:40

28
ne6teme nii bogatstvo ne 6teme nii pari,nii iskame svoboda 4ove6ki pravdini
Българин

2013.08.11 | 16:40

27
Тия нормални ли са?!?Това вече е върха на абсурда!Не стига ,че прецакаха здравеопазването до основи сега и ще наливат пари в една бездънна яма !!!
чоека

2013.08.01 | 16:19

26
Кви са теа простотии е? Не стига, че държавата ни ееее*е всеки ден, ами сега живота ще стане като а караш колело без седалка и по паваж.

Добави коментар

Водещи новини