Измама в рейтингите? БТВ пак "гледана" при спрян сигнал

  • 18 май 2012 10:33

  • 120121
  • 36
Измама в рейтингите? БТВ пак "гледана" при спрян сигнал
©

Нова измама с рейтингите излезе наяве след като GARB оповести гледаемостта за 14 май. В този ден най-големият оператор на платена телевизия в страната – Булсатком, спря излъчването на БТВ за своите абонати, в часовия слот 16:30-19:50.

Според последния Establishment Survey на пийпълметричния оператор GARB, Булсатком покрива 29.6% от домакинствата в България. Данните на рейтингите обаче показали близки стойности в сравнение със средните нива от предходните 3 понеделника (целева група – цялото население 4+, живеещо в домакинства с платена телевизия). Абсурдът е че в определени моменти БТВ дори повишава гледаемостта.

В специално писмо до GARB от Нова телевизия са поискали обяснения за странните данни. От 9-и май, БТВ започват излъчването на германски игрални филми в слота 15:00-17:00. Средният пазарен дял на първите 4 филма е 32.5% (целева група: всички 4+). Всъщност, програмата на БТВ е идентична през въпросните два дни едва след 17:00 часа. В обяснението на GARB се твърди, че пазарният дял на БТВ отчита „чувствителен спад” по времето, когато Булсатком не са излъчвали този канал. Това обаче по никакъв начин не е отразено в графиките подготвени от GARB, където след 17:00 часа делът на БТВ е почти еднакъв с други понеделници.

Освен това от пийпълметричната агенция обяснили, че пенетрацията (навлизането б.р.) на домакинства, приемащи Булсатком в панела е 19%. Според Establishment Survey от септември 2010 (въз основа на което е конструиран настоящия панел), домакинствата, приемащи Булсатком в България обаче е с повече от 3 на сто по-висок и достига 22.2% от всички, които изобщо имат телевизор.

На всичко отгоре GARB презентираха, че на 1 март 2012, домакинствата с Булсатком в страната са вече 29.6%. Имайки предвид, че подмяната на домакинства с цел доближаване на структурата на панела до структурата на населението според последните ES данни започна отдавна, (и трябваше да приключи след 2 месеца), от Нова телевизия недоумяват как пенетрацията е с цели 10% по-ниска както е записано в отговора на GARB.

Така се оказва истинска мистерия как БТВ отбелязва ръст в рейтинга по време, когато потребителите не са имали възможност реално да гледат тази телевизия. От Нова телевизия уточняват, че въпросите им по никакъв начин не са насочени към конкурентната медия, а към способностите реално да се отчита процента на гледаемост на отделните канали. Ето и изпратените писма от Нова телевизия :

Последвайте канала на

Novini.bg
120121 36

Свързани новини

Коментари 36

Добави коментар
росен

2013.07.13 | 20:24

36
Сега би трябвало всичките рекламодатели да си поискат парите обртно , защото са ги подвели с фалшиви данни и са плащали за нереален рейтинг.
До рекламодателите

2013.07.13 | 20:24

35
Ако ви интересува, гледам само Канала. Смислени филми и свежи предавания, Не фона на останалите разбира се. На моите деца им липсва Ветровейко. Пуснете го пак ако обичате.
хаха

2013.07.13 | 20:23

34
Кво се пънете да коментирате не знам. БТВ е на Гергов. Винаги е била негова и все още си е негова. Съответно тя обслужва интересите на всички олигарси около партията на пръстъпниците (разбирай БКП). Пийпълметричната система пак се контролира от Гергов чрез други канали, затова винаги гледаемостта на БТВ е толкова висока. Живеем в мутренска държава, където бившите комунисти контролират ВСИЧКО. Пък вие си коментирате и възмущавате. Дреме им на ония - докато всички не увиснат н авъжето промяна за хората НЯМА да има. Това е единствената истина, другото е прах в очите!
Трънчо Бодилчев

2013.07.13 | 20:23

33
Не ми допадат турските сериали, но с удоволствие гледам Стъклен дом, Столичани в повече и другите български сериали по битиви. за рейтингите не съм компетентен и предпочитам да не коментирам. в днешния брой на встник Труд има отговор на ГАРБ по темата, но не мога да намеря линк, за да го постна
AAA

2013.01.18 | 19:45

32
Не виждам защо всички реват срещу турските сериали, след рекордната гледаемост на тези сериали няма как да ги спрат, все едно Рено да спре да продава Дачия, щот се сглобява в Румъния, стига с тези предразсъдъци

2013.01.11 | 22:42

31
Наистина ли има учудени? Някой въобще някога вярвал ли е, че БТВ (Борисов ТВ) е "най-предпочитаната" телевизия? Точно толкова, колкото и Борисов е най-харесваният политик. МЕжду другото наскоро излезе проучване, че Фандъкова е одобрявана от 37% от софианци. А на изборите получи над 60%. Е как стават тея неща, питам аз? За половин година, през която не се случи нито един скандал, "доверието" във Фандъкова да падне с близо 40%? И после ми разправяйте, че изборите не били купени? Как ли пък не, ГЕРБ са по-големи башибозуци и от ДПС дори.........

2013.01.11 | 22:42

30
бтв=босвор тв
tosh

2013.01.06 | 23:50

26
до 2 години БТВ ще фалират. Неизбежно е. Който се подиграва с Българския народ, като пуска сумати турски сериали и манипулативни новини, накрая просто изчезва. Българите били прости? Друг път.
ISTINATA

2013.01.11 | 22:42

29
#35 човече наистина са прости българите щото знаят да търпят и да правят каквото им се каже и гледат турските сериали с удоволствие ядем турски пилета , турците на бият на футбол във всеки град има циганска махала и 5-10 % турци - Ако някои хора решат да протестират за нещо или полицията ще ги пребие и задържи или ще влезе у вас БОПА да те бие "по погрешка"

2013.01.08 | 08:14

28
Откакто свалиха Пълна лудница и Господари на ефира, тази телевизия прилича на местна кабеларка!!! Гледам България търси талант и ми е супер постно!!! Откакто изритаха Маги, телевизията ми падна в очите! Опаа...забравих...Бойко ТВ ме отврати от момента, в който Нова отразяваха 10 мин. стачката на железничарите, а Близогъз ТВ едва 1-2 мин. Ако това не е правителствена телевизия пък на. Даже и Дългия го отнесе на Нова година. А кой ли се е намесил да го свали от ефир на новогодишната вечер?!?
az-a

2013.01.08 | 08:14

27
Тази телевизия отдавна съм я отписал.........Гледам само "Столичани в повече", иначе новините им спокойно могат да влязат в графата "платен репортаж", а за филмите-няма какво да говоря.....вие есички виждате каква е филмовата им програма и всъщност какви капитали и интереси стоят зад медията-протурски ориентирана и насаждаща турския "бит и култура" от който нашите предци с пролята кръв искаха да се откъснат и отдалечат....Спомнете си как бяха отразени събитията в Катуница миналата година.......

Добави коментар

Водещи новини