Откриха най-древните календари на маите, отложиха края на света със 7000 г.

  • 11 май 2012 19:51

  • 6717
  • 1
Откриха най-древните календари на маите, отложиха края на света със 7000 г.
©
Американски археолози откриха най-древните астрономически календари на маите, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес. Археолозите попаднали на находката сред руини на къща при разкопки в Ксултун, Гватемала. Календарите датират от 9 век.

В едно от помещенията на дома стените са покрити с гравирани черти върху камъка, много от които представляват цифри от изчисления, свързани с различни календарни цикли на маите.

"Става въпрос за 260-дневен церемониален календар, за 365-дневен слънчев календар, както и за 584-дневен годишен цикъл на планетата Венера и 780-дневен годишен цикъл на Марс, докато други календари следват лунните фази", заяви ръководителят на изследването археологът Уилям Сатурно от Бостънския университет. "За разлика от някои вярвания, няма никакви индикации в тези календари, че свършекът на света ще е в края на 2012 г. Древните маи са предсказвали, че животът на планетата ще продължи и че след 7000 години нещата ще са същите, каквито са били тогава. Днес продължаваме да търсим признаци за края на света, докато маите са търсели уверения, че нищо няма да се промени. Онова, което виждаме, е просто краят на един от календарните цикли на маите", добави той.

"Това са първите в изкуството на маите стенни надписи, открити в дом”, отбеляза Дейвид Стюарт, експерт по средноамериканско изкуство в Тексаския университет в Остин.

"Най-впечатляващото в това откритие е, че маите са правили по стените тези изчисления на календарните цикли векове преди писари да ги включат в кодекси, които са своеобразни архиви на тази предколумбова цивилизация, унищожена до голяма степен от испанските конквистадори. Има миниатюрни черти и точици по цялата стена, които представляват колони от цифри, а този тип знаци са изписани единствено в Дрезденския кодекс на маите", поясни съавторът на изследването експертът по астрономия Антъни Ейвъни от университета Колгейт в Ню Йорк.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Сайънс" и ще излязат в юнския брой.

Последвайте канала на

Константин Тодоров
6717 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Българин

2014.06.03 | 08:10

1
Ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха-ха!!! :D Много простотии чета тука, но това ме развесели много.

Добави коментар

Водещи новини