Харесайте facebook страницата ни

Симеон Дянков: Българите един ден ще ми благодарят

Българите ще ми благодарят заради промените в Закона за Сребърния фонд, заяви в „Седмицата” на Дарик финансовият министър Симеон Дянков Симеон Денчев Дянков е роден на 13 юли 1970 г. в София. Завършил е ... към профила .

Той бе категоричен, че с промените, които ще позволят инвестирането на парите от фонда в държавни ценни книжа, ще го превърне в истински Сребърен фонд, а не във фонд, създаден заради искане на Международния валутен фонд.

„Тя е пак принципна идея. След време хората ще ми благодарят, че съм я предложил, че съм я отстоял, че сме успели в парламента да я прекараме. Така че, тя си върви напред. Няма нищо за отстъпване. Това е много принципна идея. Пише, че има Сребърен фонд, който е за увеличаване с времето на пенсиите на българските граждани. И се пита в момента то работи ли така? Не, не работи така. Аз като питах мои бивши служители на предишния министър Пламен Орешаркси защо са го направили, знаете ли какво ми казаха? Че е дошли МВФ в 2007 г. и казали, че имат притеснения, че правителството на Станишев харчи твърде много. Трябвало някъде да сложат пари. Мислили къде да ги сложат. „Дайте да ги сложим в отделен фонд, но няма да го наричаме фискален фонд, защото това изглежда, че е само заради финансите. Дайте да го наречем за пенсионерите, понеже изглежда социално, звучи добре”, разказа Дянков.

Попитан дали е склонен на отстъпление от идеята, на фона на коментарите против нея, включително отстрана на ЕЦБ, министърът каза: „Минимални аргументи. Вие вече започнахте много да преувеличавате коментарите по Сребърния фонд. Вече сме отстъпили. Аз исках да отидем директно до средното за ЕС от 70%. Просто това показва анализът. Тръгваме от 30%, защото се оказа, че е доста голяма хапка за голяма част от политиците. Но аз съм убеден, че това е правилната политика. И аз съм тук, за да отстоявам правилни политики, които ще са правилни и ще се видят след три-пет години”.

Финансовият министър разкритикува остро и работата на Международния валутен фонд (МВФ), чиито експерти в момента са и в България в рамките на редовната пролетна мисия у нас. Според Дянков Международният валутен фонд е част от проблемите, предизвикали кризата, а не част от решението. Затова финансовият министър е категоричен, че плащането по облигациите следващата година ще бъде финансирано с нов облигационен заем, а не с кредитна линия от МВФ.

„Първо МВФ се търси, когато си закъсал. Ние сме много далеч от закъсали. Ние сме една от трите държави с най-добри финансови резултати в Европа и второ, и за мен по-важно, МВФ показа в последните три-четири доста грешни стъпки в Гърция, в Испания, в самото си мислене какво трябва да се направи, за да се излезе от криза. Така че, не мисля, че нито парите на МВФ са ни необходими, нито пък типът съвети, които са давани на някои от държавите около нас. Относно кризата в Европа МВФ е част от проблема, не част от решението, поне засега. Сега имат нова генерална директорка, моя бивша колежка, френска финансова министърка. Надявам се, че ще се подобрят”, каза още той.

За френския министър на финансите и икономиката Кристин Лагард Кристин Лагард - френски юрист и политик. Родена на 1 януари в Париж. Следва ... към профила , която вече около година е на поста, Симеон Дянков коментира: „В тежка организация. Тя се справя доста добре, но решенията бяха взети 2009-2010 г. преди нея от бившия директор, който, както знаете, вече има доста други проблеми, та не му е до спасяването на Гърция”.

Коментари
Коментари (48)
Коментирай
YO (гост)
09.10.2013 | 16:15

ЗА КАКВО ЧЕ ИМ ВЗЕ И ПОСЛЕДНИЯ ЗАЛЪК ОЛИГРОФЕН КОГАТО СЕ ИЗНЕСЕШ ТОГАВА МОЖЕ НЯКОЙ ДА ПОМИСЛИ ДА ТИ БЛАГОДАРИ

Рейтинг:
 
1
ANtoni (гост)
09.10.2013 | 16:15

O6te sega ti blagodarim kato ti teglim edna maina mama vi kradliva smotana

Рейтинг:
 
1
до IQ146 (гост)
09.10.2013 | 16:19

Някои са готови да започнат и ПО-КЪСНО да умират, само и само Борисов да падне от власт! Въпросът е, КОЙ ДА ДОЙДЕ? По-добре Станишев, отколкото мутра, при БСП се вдигаха пенсиите, БСП ще строи БелеНЕ и т.н... Но това е алтернативита на ГЕРБ и ние, почтените българи, им показваме къде да си ги сложат тия-ГЕРБАДЖИИТЕ всичките лъжи с които започноха и всичките антидемократични и абсурдни закони . НЯМА ДРУГА ПРИЕМЛИВА алтернатива на Борисов, той е просто ПРЕКРАСЕН КРАДЕЦ и строи инфраструктура! Е, в това огромно строителство, дето се извършва, не може някой да не се облажи, практически е невъзможно, като си знам нашия, на българите манталитет. Но важното е, че хванат ли ги - НЯМА ПРОШКА! Нито за "ваши", нито за "наши"! А докато управлява, Борисов видимо се подобрява, учи се от грешките... И полека-лека вдига нивото НА УЗАКОНЕНИТЕ СИ КРАЖБИ Защото и политиката e проста работа ЗА МУТРИТЕ. Даже в момента не е важно дали си умен, а доколко си верен на ГЕРБ. Хубаво да го запомнят това разни политолози и партийни анализатори, ако искат да са в час и прогнозите им да се сбъдват... Защото народът Е УМОРЕН от 20+3 годишните кражби на МУТРИТЕ . Та не е ли "политик" мръсна дума? Защо е така? Друг е въпросът, че на тях, КОРУМПИРАНИТЕ КРАДЦИ, така им е угодно, за да има все повече разочаровани и в следствие на това - негласуващи. Така с една шепа хора идват на власт и слагат КРАДЛИВАТА си ръка върху бюджета, имотите на държавата и другите обществени фондове! И се почва шоуто на КРАДЦИТЕ! Затова се появи Борисов и ЗА ДА ГИ УЛЕСНИ И Е И в момента е единствената надежда за добро бъдеще и просперитет НА МУТРЕНСКАТА МАФИЯ мафия в България. СБЪРКАЛ СИ ПОЛЮСИТЕ УМНИКО ,НАПРАВО МЕ РАЗБИ С ТОЗИ КОМЕНТАР ЗА ИНФРАСТРУКТУРИ ,КРАДЦИ И АЛТЕРНАТИВИ , АКО БЕШЕ ВКЛЮЧИЛ И ТЕРМИНИ КАТО ,КЛЪСТЕРИ, ИНТРАКОНЕКТОРНИ ДИВЕРСИФИЦИРАНИ ГАЗОПРОВОДИ НАПРАВО ЩЕШЕ ДА ИЗГРЕЕШ ПО СИЛНО НА НЕБОСКЛОНА НА ГЕРБЕРСКОТО НЕБЕ ДАЖЕ И ОТ СЛЪНЦЕТО. " ЕДНО СИ БАБА ЗНАЕ, ЕДНО СИ БАЕ" КАЖИ НЕЩО ДРУГО БЕ МАЛОУМНИКО . НО КАКВО ДА КАЖЕШ ТОВА Е ВЪРХЪТ НА ГЕРБРСКОТО ТИ МИСЛЕНЕ.

Рейтинг:
 
1
ДОЛУ ГЕРБ (гост)
09.10.2013 | 16:21

Сребърният фонд, който трябва да гарантира сигурността на пенсионната система, може да стане главен кредитор на правителството, като с парите му ще се покриват бюджетни дефицити и може да се плаща външния дълг на държавата. Това предвиждат промените в закона за управление на фонда, които Министерство на финансите публикува.

Рейтинг:
 
2
Тервел (гост)
09.10.2013 | 16:22

Вие гласувахте за него, пък сега се оплаквате....

Рейтинг:
 
3
(гост)
09.10.2013 | 16:22

Добра мисъл прав е, ще се изплати след време а иначе ако не се направи това, ще е както в момента винаги.. което не е добра идея да остава така..

Рейтинг:
 
3
праведник (гост)
09.10.2013 | 16:21

Tози тиквеник е за затвора ,а иска да му благодарим.

Рейтинг:
 
6
13123 (гост)
09.10.2013 | 16:23

Чичо Том абсолютно прав хората са много назлобено настроени няма да има оправия ако нестигнем дъното това е заложено от предните правителства който са крали крали крали крали крали ..... n .това не е положение което се оправя от днеска за утре както и прите на държавата не са източени за един ден :) много бързо забравихте 800 те дни на СИМЕОН ??? който си го избраха пенсионерите тогава какво беше положението или пък Станишев който неможе да свърже 2 приказки на кръст а само се оправдава и плюе колегите му :)

Рейтинг:
 
9
rolex (гост)
07.05.2012 | 00:55

qsno e 4e s draskane v improviziranoto 4at4e nqma da s1borite nai-4itovoto pravitelstvo i premier kato cqlo ot demokraciqta nasam,no vsepak mi e lubopitno kolko vi pla6tat na plunka i pone za xlqb stigat li vi!...za cigarite nqma da pitam:)

Рейтинг:
 
7
shatterer (гост)
09.10.2013 | 16:23

Поне пиши на български бе, Мюмюн!

Рейтинг:
 
0
Чичо Том (гост)
09.10.2013 | 16:23

По-корави и непретенциозни сме от разглезените галеници на историята в Западна Европа! Скъпи сънародници, радвайте се на живота, който е много кратък! Дерзайте и мислете, осъществете плановете и идеите си, бъдете активни и управители на живота си! И най-вече здрави!

Рейтинг:
 
2
Чичо Том (гост)
09.10.2013 | 16:24

Независимо кой е на власт трябва да се стяга и да работи здраво, интелигентно, с логика и амбиции. Властта му е дадена от народа, за да го управлява! Избран е като най- подходящ за ръководител, а не да се облажва за сметка на народа! А опозицията трябва да бъде тази, която не се ограничава само с това да казва ,,НЕ", а да дава адекватни алтернативи и решения, защото всичко се прави за благото на народа! Като е толкова зле положението нека спре съществуването на страната! Страната съществува докато има народ в нея - а това зависи от самите нас!

Рейтинг:
 
2
(гост)
09.10.2013 | 16:19

ЧИЧО ТОМ ,СТИГА СИ СЕ ПРАВИЛ НА УЛАВ ,КАКВО СА ВИНОВНИ ТЕЗИ ДЕТО ГИ СЪКРАЩАВАТ , КАКВО СА ВИНОВНИ ПЕНСИОНЕРИТЕ ОСВЕН ТОВА ,ЧЕ СА ИМАЛИ НЕЩАСТИЕТО ДА СЕ РОДЯТ ПО ВРЕМЕТО НА КОМУНИЗМА , КАКВО Е МОЖЕЛО ТОГАВА ДА НАПРАВЯТ , СРЕЩУ ВЛАСТ ,КОЯТО Е ОБСЕБИЛА ВСИЧКО НЕМОЖЕШ ДА РИТАШ , В ТЯХ Е НОЖА И ХЛЯБА , КАКВИ МИ ГИ ДРЪНКАШ ТУКА ЗА НАРОДА , ЗА ТЯХ НЯМА НАРОД ,ЗА СЕГАШНАТА ВЛАСТ ИМА САМО И ЕДИНСТВЕНО МУТРИ , ОЛИГАРСИ, КАРТЕЛИ,МОНОПОЛИ И РАЗБИРА СЕ ЛОШ МАТРЯЛ , КОЙТО САМО ТРЯБВА ДА ПЛАЩА И ДА ПЛАЩА И ДА ПЛАЩА , ДА БАЧКА И ДА ЯДЕ МАС И КАРТОФИ. СВЕТЛО БЪДЕЩЕ МОЖЕ АМА НЕ ОТ ТЕЗИ РАПОНИ.

Рейтинг:
 
0
Чичо Том (гост)
09.10.2013 | 16:24

Стига с тези приказки, че България ще бъде съсипана! Стига ни се е натрапвало мнението, че сме най-глупави, мързеливи, престъпни, корумпирани! Само ни казват колко сме зле и колко зле ще бъде. Че след 2050 година българите ще са около 5 милиона - огромен процент пенсионери, роми и лошо живеещи активни граждани. По този начин ни се насажда песимизъм и никакво желание да гоним цели в бъдещето - просто да си живеем ден за ден, егоистични, озлобени.

Рейтинг:
 
5
(гост)
09.10.2013 | 16:18

Ти си стой в колибката , робувай си на ГЕРБ и си чакай светлото бъдеще с много циганчета с много мутри и много българи просяци ,аре ЧИЧО ТОМ да го духаш.

Рейтинг:
 
4
1 2 3
 
Добави Коментар